Smrtno ranjen, okrenuo se ka svojim drugovima u rovu i rekao: "Za ovu zemlju vredi poginuti".

U vreme kada su čelnici NATO pakta odlučili da izvrše agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju mimo odluke Saveta bezbednosti, mladić Tibor Cerna imao je samo 20 godina.

Iako mu je za odlazak u vojsku nedostajalo 2 kilograma dopisali su mu jer je ovaj mladić sam tražio da obuče uniformu. Kada je uspeo u nameri i otišao u vojsku, tražio je da ga pošalju u Peć, odakle su ga uputili na Košare.

Po dolasku na Košare zatekao je stanje u kom po 12 vojnika brani odseke na koje je juriša po 300 neprijatelja. Jedan od komandira streljačkog odeljenja 125. motorizovane brigade bio je i Tibor Cerna.

Snajperista Holanđanin iz Legije stranaca bio je koban po naše vojnike, svakodnevno im je nanosio gubitke. Naši vojnici nikako nisu uspevali da ga lociraju jer bi koristio samo jedan metak pre duge pauze, a pomerao se sa lokacije na lokaciju. Zbog tog vojnika iz francuske Legije, srpski vojnici su bili u zaklonima i rovovima, nisu mogli ni fiziološke potrebe da vrše, već su to radili improvizovano u neke posude, pa kada noć padne krišom se prazni tu negde u blizini.

Video: Roditelji Tibora Cerne o sinu

IZVOR: YT / Telegraf.rs TV

Naši vojnici su hteli svim silama da se reše pripadnika Legije stranaca, međutim, njegovo lociranje je tražilo otkrivanje jednog od vojnika što je značilo sigurnu pogibiju.

Tog 27. aprila 1999, nakon dejstva snajperiste iz Legije stranaca, Tibor Cerna se oprostio od drugova, ustao je i viknuo: "Ustašo! Ajde, pucaj ako si junak, ja te čekam!"

Legionar je pucao. Metak iz snajperske puške je pogodio Tibora pravo u vrat, ali i tako smrtno ranjen, Tibor nije pao kako bi stvorio mogućnost da neprijatelj dejstvuje još jednom, da bi ga naši snajperisti otkrili i eliminisali.

Smrtno ranjen, okrenuo se ka svojim drugovima u rovu, koji su ga sve vreme odvraćali od te namere, i rekao: "Za ovu zemlju vredi poginuti".

Nekoliko trenutka kasnije od ubistva Tibora Cerne srpski snajperisti su eliminisali, prpadnika Legije stranaca koji im je danima stvarao velike probleme.

Sa više od deceniju ipo zakašnjenja Srbija se odužila Tiboru Cerni i ostalim junacima sa Košara.

Spomenik Tiboru Cerni otkriven je 2017. u Debeljači kod Kovačice.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Autor: Redportal.rs

#Košare

#SRJ

#bombarodovanje

#tibor cerna