Nova knjiga Miodraga Ilića

MADLENIANUM: U ponedeljak, 26. aprila 2021, u Madlenianumu je predstavljena knjiga Apisova kletva i druge drame Miodraga Ilića. Izašla u izdanju Zepter izdavaštva.

O knjizi su govorili dr Jelena Perić i prof. dr Boško Suvajdžić, dok je Radomir Putnik bio odsutan, ali je pročitano njegovo slovo o knjizi. Odabrane odlomke čitali su glumci: Jelica Sretenović, Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović. Moderator je bila Tatijana Rapp.

Foto: Redportal.rs/Redportal.rs

Tatijana Rapp pročitala je slovo Radomira Putnika, u kojem je istakao kako je "izvesno da je Miodrag Ilić autor koji poseduje istančan, argumentovani i celoviti stav kojim otvoreno analizira i istražuje moralni odnos jedinke prema mikro, makro i mezo sredini".

Govoreći o knjizi, Jelena Perić je navela reči Miodraga Ilića o tome da su u pozorištu oduvek i zauvek zabranjene 2 stvari: da scensko zbivanje bude nerazumljivo i dosadno, rekavši kako su tekstovi ovoga pisca sve samo nisu dosadni.

Boško Suvajdžić je pak istakao da se u Apisovoj kletvi i drugim dramama mogu prepoznati teme koje su inače karakteristične za ovog pisca, a to su teme: istorije, građanskog društva, dezintegracije, ali pre svega istorija pozorišta. Pozorište kao tema u ovoj knjizi okuplja druge teme.

Foto: Redportal.rs/Redportal.rs

SLIKA: Miodrag Ilić

Miodrag Ilić je srpski književnik, pretežno dramski pisac, publicista, novinar, prevodilac i pedagog. Osim obimnog dramskog opusa, ostvario je prozna dela, filmske i televizijske scenarije, publicistička i teorijska dela u oblasti medija, žurnalizma, politike i međunarodnih odnosa. Pisao je novinske feljtone, članke i eseje o problemima kulture i pozorišne kritike. Prevodio je sa engleskog i italijanskog jezika; radio kao predavač novinarstva, estetike i dramaturgije elektronskih medija. 

Foto: Redportal.rs/Redportal.rs

Autor: redportal.rs

#Apisova kletva i druge drame

#Madlenianum

#Miodrag Ilić

#Opera & Theatre Madlenianum