Uspešno izvršen i treći let! 😃

NASA minikopter, od milošte prozvan i marskopter, po imenu Ingenuity u nedelju je uspešno izvršio i treći test let na Marsu - leteći više, dalje i brže nego ikada pre. Uspešno je dostignuta brzina od čak 2m po sekundi.

Nakon dva inicijalna leta u kome je letelica lebdela nad površinom, helikopter je na svom trećem letu preleteo 50 metara, pri brzini od 2m po sekundi ili 4 kilometara na čas.

Perseverance rover, koji je u svojoj utrobi nosio mali helikopter, snimio je ceo let i poslao na Zemlju, a snimci se očekuju u sledećih nekoliko dana.

Posebno je bio važan test lateralnog leta (postrance), jer je to bio posebno težak test za autonomnu navigaciu koja kontroliše kretanje Ingenuity tj. izvršava let po prethodno instaliranoj ruti od strane naučnika na Zemlji. Kako je pojašnjeno, najveći problem sa navigacijom je bio ako se Ingenuity kreće previše brzo, tada kompjuter ima problema sa praćenjem površine planete.

Sami letovi malenog marskoptera su zaista teški i pravi izazov, najviše zbog drastične razlike u atmosferi Marsa i Zemlje - atmosfera Crvene planete je samo 1% gustine u odnosu na atmosferu Zemlje. To znači da rotori helikoptera, prečnika 1,2 metra, moraju da se vrte u proseku 2.400 puta u minuti da bi se letelica odvojila od tla - 5 puta brže nego na Zemlji.

Svaki sledeći let Ingenuity će biti sve teži i teži, jer je plan naučnika da poguraju letelicu do njenih apsolutnih maksimalnih mogućnosti.

Ceo letački eksperiment će biti gotov za oko mesec dana, da bi se roveru Perseverance omogućilo da može da se vrati svom primarnom zadatku - potrazi za tragovima života u prošlosti Marsa.

Autor: redportal.rs

#Crvena planeta

#Ingenuity

#Kolonizovanje svemira

#Nauka

#Perseverance

#Test

#Treći let

#let

#mars

#svemir