I najteže forme plastike sa lakoćom razbija 👨‍⚕️

Novo istraživanje nam nudi način da potpuno uklonimo plastiku za jednokratnu upotrebu sa deponija. Međutim, umesto da je kao do sada reciklažom samo vratimo nazad u plastiku, nova tehnika je vraća nazad u formu petrolejskog ulja - odličnog izvora goriva i lubrikanta. 😃

U slučaju da se tehnika primeni na velikoj skali, mogla bi drastično da obori potražnju za naftom u celom svetu. Jer sudeći prema svim projekcijama, do 2050. godine proizvodnja plastike činiće polovinu svetske potražnje za naftom.

Naučnici u svojoj studiji, objavljenoj u žurnalu Science Advances, tvrde da najbolje radi na plastikama tipa poliolefini od koji se prave proizvodi koji se ne mogu reciklirati.

Ovaj vrlo prost koncept započinje zagrevanjem plastike, kada se razbija njihova hemijska veza i potom se rastavlja na sastavne delove. Ono što je novo je da je tim otkrio način kako to da ostvari na mnogo nižim temperaturama nego ranije, zbog čega je proces maksimalno efektivan i nadasve isplativiji nego ikada pre.

Kako navodi hemijski inženjer sa Univerziteta Delaver Dionisios Vlahos:

Ovo je prva metodologija koja je sposobna da preuzme i najteže forme plastike i reciklira u nešto zaista korisno. Ovo je najbolji način reciklaže plastičnog otpada poput polietilena i polipropilena.

Korišćenje toplote da se razloži plastika naziva se piroliza i većina prethodnih tehnika se fokusirala na procese kojima je potrebna temperatura od 400 do 800 stepena Celzijusovih da bi funkcionisali kako treba. Međutim, nova tehnika ceo proces obavlja na samo 437 stepeni i krajni rezultat je gorivo koje gotovo pa spremno za automobile, kamione ili čak avione.

Poseban, odnosno specijalni tzv. začin u ovoj metodi je katilist, koji je kombinacija zeolita (minerala sačinjenih uglavnom od aluminijuma i silikona) i metal oksida uključujući i platinu i tungsten.

Prema studiji, čak 85% plastike se konvertuje u ulje. Drugim rečima, oko 300 plastičnih flaša od pola litre mogu proizvesti nešto manje od 4 litre goriva, a dva pikapa puna plastike mogu da naprave pun rezervoar za kola! 🚗🏎✈

Autor: redportal.rs

#Nauka

#Plastika u gorivo

#ekologija

#nafta

#plastika

#reciklaža

#revolucija