Od Artemide do rasti kao vrba 😅

🌿 Vrba je u mnogim kulturama imala poseban značaj i smatrana je čudotvornim stablom koje predstavlja ženski princip i znak prirodne snage. Ona  simbolizuje pobedu života nad smrću, zato nije ni čudno da je praznik vrbe Lazareva subota ili Vrbica - proslava jednog od Hristovih čuda, kada je vaskrsao Lazara iz mrtvih. Običaj je da se tog dana od blagosiljanih vrbinih grančica prave venčići koji nose deca.

🌿 U sumersko-akadskoj tradiciji i Vavilonu vrba se smatrala čarobnom i povezana je sa mesečevim božanstvom koje štiti žene. U drevnoj Akadi vrba je predstavljala drvo sveta. Tibetanci su je smatrali zaštitnicom od zlih duhova, dok su telo i karmu čistili vrbinim lišćem.

🌿 Starogrčkoj boginji plodnosti i rasta Artemidi bilo je posvećeno drvo vrbe. Njen hram u Sparti nalazio se na obalama Eurotusa, obraslim vrbama. Prema legendi, tu su pronašli njen lik satkan od grančica vrbe i zato su je nazvali još i "vezana vrba". U nekim obredima Spartanci su joj prinosili žrtvu šibajući mladiće vrbinim grančicama.

Foto: Pixabay.com/BARBARA808

🌿 Vrbine grane su se često koristile u slovenskim obrednim običajima kao simbol podmlađene prolećne prirode. Postojao je običaj šibanja vrbinim prućem da bi se brže raslo, uz bajalicu "rasti kao vrba." Devojke su na Đurđevdan češljale svoje kose vrbinim grančicama da bi im kosa bila što duža.

🌿 U nekim našim krajevima se verovalo da na vrbama pored vode žive vodene vile. Vrba je i danas veoma cenjena kao medonosno drvo, koje prvo cveta u proleće i značajno je za prolećni razvoj pčela, jer daje dosta polena i nektara.

🌿 Postoji oko 450 vrsta širom sveta, dok je u našim krajevima prisutno 24. Vrba je veoma vredna u svetu vrtlarstva jer sadrži auksin, biljni hormon rasta, i dovoljno je samo da se zabode vrbina grančica u zemlju, ona će se primiti. Zahvaljujući tome moguće je napraviti neverovatne zelene građevine i skulpture.

View this post on Instagram

A post shared by @shumska_tajna

IZVOR: IG / @shumska_tajna

Autor: IG / @shumska_tajna

#Zanimljivosti

#biljka

#drvo

#vrba