Spomenik je podignut u obliku vojničkog krsta

Aprilski rat je ime za nemačku invaziju na Kraljevinu Jugoslaviju, koja je počela 6. aprila 1941. godine. Ovaj napad je izvršen kopnenim putem iz više pravaca i označava početak Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije.

Kako prenosi mitrovica.info, u Sremskoj Mitrovici postavljen je spomenik poginulim vojnicima u ovom ratu. Spomenik je podignut u obliku vojničkog krsta, licem okrenutim ka gradu, a na zaleđini su postavljene šine koje predstavljaju protivtenkovske barikade.

Inicijator za postavljanje spomenika je novinar Stevo Lapčević, koji kako kaže ovaj spomenik nije samo spomen braniocima grada koji su pre 80 godina ginuli braneći Mitrovicu, od nadolazećih agresora, već i svima onima koji su u ratovima i mirovima bili spremni da se žrtvuju.

Otkrivanju spomenika pored novinars Steve Lapčevića, prisustvovao je i potpredsednik Vlade Republike Srbije, Branislav Nedimović, gradonačelnica Svetlana Milovanović, zamenik gradonačelnice Petar Samardžić, dok je spomenik projektovao arhitekta Ivan Filipović.

IZVOR: YT / Sremska Mitrovica Ozon Media Zvanični kanal

Sredstva za izradu spomenika obezbeđeni su zahvaljajući građanima Sremske Mitrovice i brojnim sponzorima koji su finansijski pomogli.

Autor: mitrovica.info / redportal.rs

#Spomen obeležje

#Spomenik

#Sremska Mitrovica

#Vojnicima

#Vojnik

#grad