Na najvišim spratovima nalaze se kafić i restoran sa noćnim klubom

Kula Galata je ime dobila od reči galat po području zvanom Galatija (oblast centalne Anadolije).

Kula je podignuta 528. za vreme Justinijana I kao Veliki Bastion, ali je uništena tokom 4 krstaškog pohoda. Pred Tursko osvajanje Carigrada ovo područje su naselili Đenovljani naselili koji su ovu četvrt zvali Pera. Tokom boravka obnovili su kulu 1348. i nazvali je Hristov toranj.

Visoka je 61 m, sa prečnikom od 8.95 m od čega je 3.75 m debljina zida. Oko najvišeg sprata smeštena je uska terasica (oko 0,6 m). Kraj kule krasi kupasti krov na čijem vrhu je smeštem stub za barjak.

U 17. veku je sa nje uz pomoć veštačkih krila leteo Hezarfen Čelebija pa je tako postao prvi čovek na svetu koji je leteo.

Obnovljena 1990. i od tada je otvorena za posetioce. Na najvišim spratovima nalaze se kafić i restoran sa noćnim klubom. Oko nje se nalazi mali trg u čijem sklopu se nalaze ostaci spoljašnjih bedema negdašnjeg đenovljanskog naselja.

Na Tviteru se pojavila slika ovog istanbulskog naselja iz 19 veka. Možemo da vidimo da i tad kao sad ovim delom Istanbula domira kula. Međutim, oko nje ima svega nekoliko zgrada dok je danas sasvim drugačije.

IZVOR: TW / @thehiddenfaceof

Na ovoj fotografiji možemo videti Istanbul 21. veka koji je postao moderan evropski grad. Ono što je na slici iznad rastinje to je na ovoj urbano naselje i kaldrmisana ulica.

View this post on Instagram

A post shared by GALATA TOWER (@galatagunlugumuz)

IZVOR: IG / @galatagunlugumuz

U videu možete da pogledate kako Galata kula izgleda iznutra.

IZVOR: TW / Bery Istanbul Tips

Autor: Redportal.rs

#Istanbul

#Vidikovac

#galata

#toranj