Eksperiment koji traje gotovo 60 godina. 😏

Nekad je Huaši bilo siromašno selo čiji su se stanovnici koji je bilo oko 600 bavili poljoprivredom. Međutim, Wu Renbao, bivši sekretar Komunističke partije odlučuje 1962. da sprovede jedan eksperiment.

On je odlučio da u selu napravi fabriku koja je proizvodila boce za sprej za đubrivo. Proizvod je za kratko vreme postao veoma popularan, a on je zarađivao 250.000 USD godišnje. Kako bi proširio imperiju zarađeni novac je počeo da reinvestira u druge projekte u Huašiju, ali i stanovnici su dobijali dividende.

Verovatno po savetu Wu Renbaoa određeni deo koji bi zaradili, svakog meseca su stavljali u zajedničku kasu. Ta sredstva su korišćena za dalje investicije koje su bile zajedničke. 

IZVOR: YT / DotDotNews

Stanovnici žive u vilama, a tokom decenija su izgrađeni široki bulevari. Ono što je interesantno kuće su identične, slično kao u Noting Hilu u Londonu.

Ono što im je strogo zabranjeno je kockanje i upotreba svih vrsta droga. Svaki stanovnik ima obezbeđenu zdravstveni zaštitu i besplatno obrazovanje, ali ovi stanovnici nemaju internet kafe, nema barova, nema noćnih klubova, nema noćnog provoda. Jedine zabave su im seoski sastanci i predstave koje organizuje seoska pozorišna trupa.

Ukoliko stanovnik želi da napusti ovo mesto snosi određene konsekvence. Tačnije, oni koji odlaze sa sobom gube svoju imovinu. Pošto ne mogu nigde da odu njima su vlasti uradile replike znametnih mesta na svetu, pa se tako mogu videti: Trijumfalna kapija iz pariza, replika Velikog kineskog zida koji je dugačak preko 40 km i američki Kapitol Hil.

IZVOR: YT / Chinese bridge

Ono što u ovom selu posetiocima privalči pažnju je visoka zgrada skoro 330 m koju su nazvali Viseće selo Huaši.

Pošto se selo godina širilo, sva okolna mesta su se utopila u ovo. Iako su postali sa deo Huanšija ljudi u okolnim selima žive lošije, žive otprilike 10 doalra dnevno. Ovi stanovnici imaju sve ali nemaju slobodu pa su tako zarobljeni u svojim vilama sa brdo novca na ručunu.

Autor: REDPORTAL.RS

#HUANNŠI

#Selo

#kina