Voleo je decu, a deca su znala da mu uzvrate ljubav

Pisac, pesnik i novinar Radivoj Raša Popov rođen je 26.juna 1933. u Mokrinu u porodici Petra i Darinke Popov, imao je brata Dušana Popova koji je bio novinar i publicista.

Završio je Filozofski fakultet. Više je voleo istoriju od književnosti, ali ipak se opredelio za književnost. Novinarsku karijeru započinje u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista Mladost od 1961. do 1964, takođe, bio je novinar i Radio Beograda od 1964. do 1967. U televiziji Beograd je radio do 1995. godine.

Radio je kao lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu  od 1975. do 1977. Glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska bio je od 1983. do 1985.

Bio je oženjen Radojkom, profesorkom književnosti, sa kojom ima sina Bojana i ćerku Dijanu.

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. za seriju Vidovi fašizma, a dobitnik je nagrade Dositej Obradović za 2015.

Bio je pripovedać u nekoliko TV serija od najpoznatijih su: Radost saznanja, Fazoni i fore, Varošarije, U snu san, Šešir bez dna.

Objavio je više knjiga pesama za decu i odrasle: Dva oka, Gvozdeni magarac, Žabac koji ne zna da ćuti, Trulež zglave, Šešir bez dna, Lažljiva usta istine, Vozom posred ulice , Bio sam srećni konj, Bajke za XXI vek, Čarobnjakov SMS, Mali zeleni, Mokrinski patuljci, Usamljena princeza.

IZVOR: YT / Emisije RTVojvodine

Preminuo je 19. aprila 2017, a sahranjen je 22. aprila u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

U Beogradu postoji plato Raše Popova, u oktobru 2020. postavljena njegova skulptura umetnika Borisa Deheljana, a sastavljena je od šrafova, matica, armature i žica.

Foto: RFE / RL /Vesna Anđić

Autor: redportal.rs

#deca

#ljubav

#raša popov

#skulptura