Pored Milice u NATO agresiji je sradalo još 89 dece.

Milica Rakić je bila trogodišnja devojčica koja je sa roditeljima Žarkom i Dušicom i starijim bratom Aleksom živela u beogradskom naselju Batajnica.

U tom periodu Savezna Republika Jugoslavija bila je izložena agresiji od strane NATO paktra.

Dana 17. aprila 1999. između 21.30 č. i 22 č. trogodišnja Milica bila je pogođena gelerom bombe, dok se nalazila u kupatilu na drugom spratu svoje kuće. Porodična kuća Rakića je udaljena 1 kilometar od vojnog aerodroma kod Batajnice. U trenutku smrti mala Milica je sedela na noši, tada je u tom napadaju ranjeno još 5 civila.

Batajnički vojni aerodrom je bio meta NATO-a više puta u vreme agresije na Jugoslaviju, koji je trajao od marta do juna 1999. 

Pored Milice u NATO agresiji je sradalo još 89 dece. Olivera Maksimović, Miroslav Knežević, Julijana Brudar, Sanja Milenković, Gordana Ignjatović, Milan Nikolić, Marko Roglić, Dalibor Tasić, Irena Mitić, Marko Simić, Milica Stojanović i Dragana Dimić nisu dočekali da odrastu.

Mala Milica je postala simbol stradanja dece za vreme bombardovanja. U Batajnici postoji i spomen-česma u znak sećanja na Milicu.

Foto: Politika/R. Krstinić

A u parku Tašmajdan nalazi se spomenik posvećenim najmlađim žrtvama agresije.

Foto: RTRS

U manastiru Tresije mala Milica je naslikana na fresci.

Foto: Wikipedia.org

Autor: redportal.rs

#Agresija

#Milica Rakić

#deca