Malo parče keramike rešilo zagonetku 😊

Alfabetski natpis na fragmentu keramike otkriven na lokalitetu Tel Lahiš u Izraelu, stavlja se oko 3.450 godina u prošlost - u drugi milenijum p. n. e. Kako navodi Feliks Holfmajer jedan od istraživača i arheolog sa Austrijskog arheološkog Univerziteta u studiji objavljenoj 14. aprila:

Sobzirom da se datira u 15. vek p. n. e, sam natpis je trenutno najstariji alfabetski natpis iz južnog Levanta.

Najstariji dokaz o postojanju sistema pisanja koji koristi sistem znakova da reprodukuje zvuke (alfabet) otkriven je u Egiptu i datira iz perioda 12. dinastije (1981. godine p.n.e. do 1802. godine p.n.e.). Kasniji primeri su otkriveni širom Levanta (region današnjeg Izraela, Sirije, Sinaja Egipta, južne Turske i severnog Iraka). U prvom milenijumu p. n. e. stigao je i do Grka, koji su ga usvojili i adaptirali sebi. Potom je iz Grčke prešao u Italiju, a odatle Rim ga je proneo širom Evrope i severne Afrike.

Od njega je, kasnije, nastala i naša azbuka.

Skoro otkriveni nalaz na keramici već nazivaju karikom koja nedostaje. To čine jer je on spona koja napokon premošćava rane primere alfabeta iz Egipta i kasnije primere iz Levanta. Natpis takođe daje i dalje tragove kako se pismo širilo u regionu.

NATPIS

Nalaz sa inskripcijom poprilično je kratak. Prva reč sadrži slovo ain, bet i dalet. Dok druga reč sadrži slova nun, pe i tav. Sva ova slova su deo ranog semitskog (narod koji je naseljavao ceo region) alfabeta koji se koristio na Arabaijskom poluostrvu u tom vremenu.

Njihove moderne oblike danas možemo naći u hebrejskom jeziku. Na primej slovo ain je i dalje predstavljeno kao oko, jer je slovo (kao i većina alfabeta) poreklom od staroegipatskih hijeroglifa.

Naučnici priznaju da ne znaju jo uvek šta reči znače, iako je velika šansa da su delovi imena.

Takođe ovaj nalaz je ekstremno važan je se čini da je od njihove pojave pre 3.900 godina u Egiptu, postojala pauza u upotrebi jer se ne pojavljuju u nalazima sve do pre 3.300 godina.

Autor: redportal.rs

#Alfabet

#Arheologija

#Azbuka

#Jezik

#Karika koja nedostaje

#Lingvistika

#Nauka

#pismo

#slova