Na slici je predstavljen Hrist pred raspeće

Prošle nedelje španska vlada je zaustavila prodaju slike Krunisanje trnjem, predstave krvavog Hrista čiji autor se mislilo da je Hose de Ribera.

Španska vlada je istog trena postavila zabranu izvoza na delo, nakon što je više stručnjaka podiglo alarm da je možda u pitanju izgubljeno delo legendarnog italijanskog majstora renesansnog perioda Mikelanđela de Merisi de Karavađa.

U slučaju da slika bude potvrđena kao Karavađova, čija je startna cena bila do pre koji dan 1.500 evra, istog trena bi postala vredna desetine miliona - ako ne i više.

Kako je preneto iz ministarstva kulture:

Zbog brzine kojom se sve ovo odigralo, trebaće nam detaljna i duga tehnička i naučna studija slike. Potrebna je podrobna akademska debata radi finalne potvrde porekla.

Na samoj slici predstavljena je predstava Hrista koji krvari, u ritama, pred svoj poslednji trenutak i raspeće. Pogled mu je spušten, dok mu druga osoba stavlja plašt preko ramena.

Iako ima podosta istoričara umetnosti koji su ubeđeni da je to Karavađo, dosta njih i sumnja. Može se reći da je trenutno velika svađa u naučnoj zajednici povodom ovog pitanja 🤭. Nama ostaje samo da sačekamo. 😊

Autor: redportal.rs

#Barok

#Karavađo

#MILIONI EVRA

#Ministarstvo kulture

#Renesansa

#milioni

#otkriven karavađo

#slika

#Španija