Knez Mihailo Obrenović, koji je rođen na današnji dan 1823. godine, bio je jedan od najcenjenijih, ali i najkontroverznijih srpskih vladara.

Knez Mihailo je na srpkom prestolu bio u dva navrata. Prvi put kao mladić 1839-1842. a potom 1860-1868. u zrelijim godinama. Ostao je zapamćen kao jedan od omiljenijih srpskih vladara, što baca još veću senku tajanstvenosti na njegovo ubistvo.

Naime, knez je ubijen u atentatu 10. juna 1848. godine u toku šetnje Košutnjakom, u prisustvu svoje sestre od strica, Anke Konstaninović i njene kćeri Katarine. Jedna od verzija u objašnjenju atentata govori o ljubavi koju je knez gajio prema svojoj 25 godina mlađoj sestričini Katarini kao motivu za atentat.

Postoje tumačenja da je knez čak imao nameru da oženi ovu svoju blisku rođaku. Konzervativna sredina u Srbiji 19. veka nije mogla da podnese ovu neobičnu ljubavnu vezu, pa je navodno atentat posledica toga. Međutim, pravi uzrok atentata nikada nije sa sigurnošću utvrđen.

Foto: Wikipedia.org/Unknown

Ono što je sigurno jeste činjenica da je knez, inspirisan osećanjima prema svojoj sestričini, napisao jednu od najlepših pesama srpske ljubavne poezije. Radi se o pesmi Što se bore misli moje, koja se uz kompoziciju Kornelija Stankovića veoma često izvodi još od druge polovine 19. veka, a opstala je do dan danas. Sigurno ste je čuli mnogo puta, ali možda niste znali da je njen tekst delo jednog vladara.

IZVOR: YT / Lazar N

Takođe, sigurno je i da je Katarina na kraju uspela da se, na neki način, uda za vladara. Naime, nakon što se oporavila od ranjavanja u atentatu u kome su stradali njena majka i knez Mihailo, Katarina se iste godine udala za Milivoja Petrovića Blaznavca. Da, to je onaj Blaznavac po kome je čuveni dorćolski kafić dobio ime 😅

View this post on Instagram

Ambijent stvoren za uzivanje 😊 Vidimo se! 🌿😍 #pravacublaznavac

A post shared by Blaznavac (@blaznavac) on

IZVOR: IG / @blaznavac

Još veću kontroverzu na celu priču bacaju glasine kako je Blaznavac u stvari bio vanbračni sin kneza Miloša. Ukoliko je to istina, on je takođe bio Katarinin ujak. Bilo kako bilo, Blaznavac je bio jedan od namesnika maloletnom kralju Milanu nakon Mihailovog ubistva, što praktično znači da je obavljao funkciju vladara do Milanovog punoletstva.

Na kraju ostaje nejasno da li je zabranjena ljubav knezu Mihailu došla glave ili je sve samo puka koincidencija i urbana legenda. To verovatno nikada do kraja nećemo saznati.

Autor: redportal.rs

#blaznavac

#katarina konstantinovic

#knez mihailo

#knez milos

#sto se bore misli moje