Sudeći prema ranim podacima kliničkih testiranja - sigurna je i efektivna 🧐

Nova, personalizovana, kancer vakcina nije izazvala nijedan problem za zdravljem u testiranjima i, najvažnije od svega, pokazala je benefite u konekstu različitih oblika kancera - uključujući i kancer pluća kao i kancer bešike koji imaju velike šanse da se ponovo vrate nakon lečenja.

Naravno sve ovo je samo rezultat prve faze kliničkih testiranja, koje su istraživači prezentovali tokom skupa Američke asocijacije za istraživanje kancera koje i dalje traje.

Kako objašnjava autor studije doktor Tomas Maron:

Iako je imunoterapija revolucionizovala lečenje od kancera, velika većina pacijenata nemaju pozitivan odziv sa njenom primenom. Vakcine protiv kancera, koje tipično kombinuju targetovanje tumora, uče imunitet da prepozna i napadne tumore u samom nastanku i samim tim spreče njihov ponovni nastanak.

Tokom testiranja, 13 pacijenata dobilo je personalizovane vakcine od njih 10 je imalo tumore dok je troje imalo mijelome.

Tim doktora Marona razvio je vakcinu sekvenciranjem tumora kod svakog zaraženog pacijenta (zato je personalizovana vakcina). Nakon toga su odredili posebne mete na tumoru, koje im je pomoglo da predvide reakciju imuniteta kod ljudi. Nakon toga naučnici su koristili kompjuterski sistem po imenu OpenVax radi sužavanja meta koje bi bile racionalna opcija i samim tim efikasna meta za vakcinu.

Kako objašnjava drugi autor studije doktor Nina Bhardvaj:

Većina eksperimentalnih personalizovanih anti-kancer vakcina se daje u fazi metastaze pacijentima, ali prethodna istraživanja pokazala su da imunoterapija poseduje tendenciju da bude efikasnija kod pacijenata kojima se kancer manje proširio. Stoga smo razvili neoantigen vakcinu koja se daje kao u okviru standardne terapije, poput potrebe za hirurškim zahvatima ili transplantacije koštane srži kod multiplemijelome, kada pacijenti imaju mikroskopske i minimalne ostatke tumora nakon operacija ili terapija. Sve u cilju sprečavanja regresije i ponovne pojave.

Iako je primaran cilj prve faze testiranja bila provera sigurnosti vakcine, i rezultati su bili dobri, testovi su takođe i pokazali ohrabrujuće podatke u kontekstu dugoročnih šansi za oporavak obolelih.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#Vakcina

#Vakcina protiv kancera

#kancer

#medicina

#rak

#revolucija

#testiranja

#vakcina protiv raka