Ogromna kamena ploča sa oznakama urezanim pre 4.000 godina prikazuje region Francuske tokom bronzanog doba

Kamena ploča iz bronzanog doba otkrivena u Francuskoj 1900. godine ponovo je proučavana u novoj analizi koja smatra da je to najstarija poznata mapa u Evropi.

Tim francuskih naučnika utvrdio je da su oznake urezane pre 4.000 godina i da prikazuju područje u zapadnoj Bretanji u Francuskoj. Ploča, nazvana Ploča Seint-Belek, sadrži elemente za koje tim kaže da bi očekivali na praistorijskoj mapi - uključujući "ponovljene motive spojene linijama kako bi se dobio raspored mape".

Urezana površina sugeriše da je topografija ploče namerno bila u 3D obliku da predstavlja dolinu reke Odet, dok nekoliko linija izgleda da prikazuje rečnu mrežu.

- Mapa je crtež ili plan zemljine površine ili njenog dela - napisao je tim u saopštenju.

Ploča Seint-Belek zaista sadrži 3 elementa koja su najizglednija za praistorijsku kartografsku predstavu: homogena kompozicija sa gravurama koje su identične u tehnici i stilu i ponavljanje motiva.

Ploča je činila jedan od zidova kovčega rađenog od kamena u kome je bilo nekoliko tela sa gravurama okrenutim ka unutrašnjosti grobnice. Kada je prvi put otkriven 1900. godine, stručnjaci su ga prebacili u Muzej nacionalnih starina 1924. godine, a zatim je preseljen u kastu u Francuskoj dok nije pronađen 2014. godine.

Međutim, istraživači iz Francuskog nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja (Inrap), Univerziteta Bormunt i Univerziteta Zapadna Bretanija tek su 2017. godine bacili pogled na urezanu ploču. Koristeći 3D snimanja visoke rezolucije i fotogrametriju ploče, tim je uspeo da potvrdi da se gravure poklapaju sa 80 procenata površine koja okružuje 18 kilometara dugu reku Odet.

- Ovo je verovatno najstarija karta teritorije koja je identifikovana - rekao je za BBC dr Kliment Nikolas sa Univerziteta Bormunt, jedan od autora studije.

Postoji nekoliko takvih mapa uklesanih u kamenu po celom svetu. Generalno, to su samo interpretacije. Ali ovo je prvi put da mapa prikazuje područje u određenim razmerama.

Kamena ploča dugačka je 150 sa 180 cm i kaže se da naglašava da je to područje bilo teritorija hijerarhijskog političkog entiteta koji je strogo kontrolisao teritoriju u ranom bronzanom dobu, a njegovo lomljenje moglo je ukazivati na osudu i dekonsekraciju.

Autor: redportal.rs

#Evropa

#Francuska

#Mapa

#najstarija karta