Sa samo 15 godina se zapošljava u Batinoj fabrici u Borovu, samo da bi mogla da bude na pilotskoj obuci.

Dugo godina se nije znalo da je među pilotma JNA bila i žena pilot, a zvala se Marija Draženović Đorđević. Rođena je 10. aprila 1924. u Osijeku.

Marija je avione zavolela čim ih je ugledala, a to se desilo na ekskurziji u drugom razredu osnovne škole kada su ih odveli na aerodrom i provozali.

Nedugo zatim porodica joj se se iz Osijeka seli u Borovo gde je njen otac radio u fabrici obuće Bata koja počinje sa radom 1931. U okviru ove fabrike bio je osovan aeroklub koji je držao časove jednogodišnje obuke za pilote, a to su mogli postati samo radnici fabrike. Nakon što je to saznala Marija odlučuje da napusti školu, i da se sa samo 15 godina zaposli u Batinoj fabrici samo da bi mogla da bude na obuci.

Foto: Facebook.com/istorija.kultura.srbije

Marija je za Jugopapir izjavila:

Trebalo je svako od nas da napravi 3-4 kruga, poneku akrobaciju, osmicu i slično. Sećam se bilo je nevreme. Kda sam ja završila prekinuli su polaganje zbog jakog vetra. uglavnom, svi smo položili. Bila sam vrlodobra, nisam bila odlična. Ali svejdno, bila sam presrećna.

Marija je bila predviđena da ide i da bude instruktor letenja u Mađarskoj, ali je Drugi svetski rat to prekinuo. Marija je ispričala da su njenog oca uhapsile ustaše i odvele u logor Dudinik, ali ga je tamo spasao njegov bivši radnik koji je bio ustaša.

Iako su uspeli da pređu u Srbiju, ni u Šapcu nisu imali mira, otac joj je odveden u logor Jarak, međutim Nemci su koristili radnike Zorke da bi imao ko a radi.

Po oslobođenju 1945 vrhovna komanda je pozvala sve pilote da dođu u Vrhovni štab u Pančevo. Kada je završila obuku letela je na Po-2 i na Jak-9.

Foto: Facebook.com/istorija.kultura.srbije

Marija je ispričala da je general-major Nikola Lekić zbog nje postao pilot, jer ga je bilo sramota da ga žena vozi, a da on ne zna.

Marija je trebala da pođe na školovanje u Rusiju ali zbog molbi majke nije pošla, takođe, kad su hteli da je pošalju u Vršac da obučava buduće pilote, majka joj se razbolela i tražila da dođe kući. Marija je zbog toga tražila da je demobilišu, ali se ubrzo pokajala te je rekla da zbog nekih stvari ne treba poslušati ni roditelje.

Kada je službenik sređivao papire video je ime Marija Draženović bilo mu je čudno otkud žena pilot, pa joj je dodao N te je Marija postala Marijan. NI njen suprug Ljubislav Đorđević nije znao baš puno o njenim pilotskim danima, pa je bio iznenađen tokom davanja intervjua.

Autor: Jugopapir / Redportal.rs

#aerodrom

#jna

#marija

#pilot

#vojska