DNK se nalazi SVUDA 😃

Mi, kao živa bića, ostavljamo DNK svuda. Uključujući i u vazduhu - odakle su sada, po prvi put, naučnici uspeli da sakupe uzorak.

DNK koji živa bića ostavljaju u tragovima u okolini se naziva eDNK (enviromental DNA, odnosno DNK i iz prirodne sredine). Sakupljati tragove dnk iz zemlje ili vode je bila standardna praksa, ali niko nije uspeo da izdvoji eDNK iz vazduha.

Kako nam objašnjava autor studije Elizabet Kler:

Želeli smo da probamo da vidimo da li možemo da isfiltriramo DNK iz vazduha u cilju praćenja životinja. Bili smo zainteresovani da vidimo da li možemo da korisitimo taj tzv. vazdušni DNK kao način da procenimo koje životinje su prisutne u šupljini, pećini, špilji i sličnim mestima gde ne možemo lako da ih vidimo.

Prvo se pristupilo testiranju koncepta. Kler i njeni saradnici su pokušali da izdvoje DNK iz vazduha u okviru prostorija u kojoj se nalazila test životinja - slepo kuče (vrsta krtice). Istraživači su uspeli da detektuju pored DNK slepog kučeta i ljudski DNK.

Proces se sastojao od usisavanja vazduha iz prostorije i njegovo sprovođenje kroz filtere. Potom se analizirao sadržaj filtera odakle se izvlačio DNK i potom sekvencirao. Da bi se identifikoala vrsta životinje od koje je DNK, koristila se velika databaza već sekvencirane flore i faune.

Jedini problem koji je za sada registrovan je prisustvo ljudskog DNK u skoro svim nalazima. To, sa jedne strane, pokazuje da je metod veoma senzitivan i detektuje sve. Dok sa druge strane pokazuje da postoji dobra šansa da će ciljani DNK biti kontamiran DNK člana tima koji analizu vrši.

Da bi se izbegao takav slučaj, naučnici će izgleda morati da opreme poput hirurga pred operaciju - odela za operacionu salu, mreže za kosu, rukavice itd.

Naučnici se nadaju da će im ova tehnika omogućiti da motre na životinje koje žive u teško pristupačnim mestima, kao i na one koje su ugrožene i retko se mogu videti u divljini.

U budućnosti će možda metoda biti i sposobna da detektjuje i broj jedinki vrste, ili broj u okviru jednog gnezda. Ali to sve ostaje za daleku budućnost 😊.

Autor: redportal.rs

#DNK

#Detektovanje iz vazduha

#Nauka

#istraživanje

#sekvenciranje