Moć sugestije ⚡

Kao što bi vam svaki detektiv, advokat, psiholog ili fan filmova Kristofera Nolana rekao, sećanja su daleko od savršene kopije prošlih događaja. Ona su mešavina osećaja, slika, priča i ideja podložnih konstantnoj promeni i "osvežavanju".

U novoj studiji naučnici su pokazali kako je zapravo moguće ubaciti lažna sećanja iz detinjstva osobu u maštu i onda ispraviti pogrešna sećanja bez uticaja na osnovno, originalno i istinito sećanje.

Psiholozi sa Univerziteta Hagen u Nemačkoj i sa Univerziteta Porthsmouth iz Velike Britanije, okupili su 52 ljudi u okviru studije sećanja iz detinjstva. Pre eksperimenta, istraživači su poslali spiskove pitanja roditeljima učesnika u kojima su ih zamolili da im pošalju opisana dva događaja iz detinjstva njihove dece i dva koja se nikada nisu dogodila ali uobličena tako da zvuče istinito. Potom su učesnici od strane roditelja ohrabreni da veruju da su sva sećanja tačna.

Nakon toga, svih 52 učesnika su pozvani na više različitih intervjua gde su ispitivani da se sete prethodnih sećanja koja su poslali njihovi roditelji. Nakon što su sugestijama bili usmereni od strane ispitivača, 56% učesnika da su se lažna sećanja zapravo dogodila.

Svi nalazi i detalji studije su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pored ubacivanja lažnih sećanja, naučnici su uspeli i da ih efektivno odstrane bez toga da učesnicima kažu koja je od njih lažna. U prvoj tehnici, podsetili bi učesnike da sećanja nisu uvek bazirana na učesnicima, već da mogu biti pokupljena sa stvari poput fotografija ili priča bliskih ljudi. U tom slučaju, bili su zamoljeni da se sete odakle im to sećanje, što im je uvek otkrivalo da je priča fantazija.

Druga tehnika je jasno pokazala da konstantno podsećanje ili pokušavanje sećanja na određeni događaj stvara lažna sećanja. U ovom kontekstu, učesnici su zamoljeni da se sete sami svih događaja i većina njih je na taj način shvatila da su one lažne.

Kako navode autori studije:

Da li naš rad podržava ideju da je slučaj lažnih sećanja preteran i da ne treba da se brinemo oko njih, jer lako možemo da ih eliminišemo i ispravimo? Odgovor je jednostrano i kompletno NE. Ono što je naša studija pokazala je da se lažna sećanja mogu ubaciti u posebnim uslovima i izbrisati pod drugim posebnim uslovima.

Takođe, naučnici ističu da njihov rad nije samo demonstracija koliko su promenjljiva naša sećanja, već da imaju potencijal da kompletno izmene način na koji mi posmatramo priznanja u činovima kriminalnog ponašanja i sama ispitivanja. Veoma je lako u tim uslovima ubaciti lažno sećanje osobu koristeći se suptilnim metodama sugestije - što, na primer, još više naglašava nepouzdanost svedočenja.

Sve u svemu, studija još jednom pokazuje fleksibilnost percipiranja realnosti i koliko je sve podložno sugestiiji i promeni - a posebno naša sećanja.

Autor: redportal.rs

#Kontrola uma

#Nauka

#Neurologija

#Sećanja

#Um

#detinjstvo

#psihologija

#sugestija