U nedelju se održavaju izbori u Čadu, a prema anketama akutelni predsednik Idris Debi će da produži svoju 30-godišnju vladavinu

Afrika je poznata kao kontinent gde se vladari zadržavaju na vrhu po nekoliko decenija. Takva situacija je pre bila i u Južnoj Americi, u delovima Azije je još uvek tako, međutim, nigde ih nema toliko mnogo kao u Africi.

Tačno je, države iz Afrike su u najvećoj meri poslednje izašle iz kolonizacije i onda su lideri oslobodilačkih borbi vladali na talasu svojih uspeha, međutim, ti režimi su često umeli da predstavljaju suštinsko poništavanje svakog oblika ljudskih prava. Gledali ste film Poslednji kralj Škotske? Sve vam je jasno.

Da bi sve bilo paradoksalnije, u afričkim državama postoje izbori, oni se često i održavaju, međutim, do promene vlasti ne dolazi tako često. Primer je i aktuelni predsednik Čada Idris Debi koji već 30 godina vlada Čadom, a čini se da će se ta vladavina nastaviti posle nedeljnih izbora.

No, da pređemo na stvar, pitate se ko su najdugovečniji afrički lideri? Pa da počnemo:

1. Teodoro Obijang, Ekvatorijalna Gvineja - više od 41 godine - Obijang je na vlast došao tako što je svog ujaka srušio sa vlasti 1979. godine. Opozicione partije su legalizovane tek 1992. godine, a na svakim izborima je osvajao preko 90%. Ima 78 godina.

2. Paul Bija, Kamerun - više od 38 godina - Bija je došao na vlast 1982. godine tako što je zamenio predsednika Ahmadua Ahiđa. Oko 7 godina je bio premijer pre dolaska na mesto predsednika. Od 1992. godine je pobedio na svim višepartijskim izborima. Ima 88 godina.

3. Denis Sasu Ngueso, Republika Kongo - 38 godina - Ovaj političar je bio na vlasti u 2 navrata i to u periodu od 1979. do 1992. godine i od 1997. godine do danas. Izgubio je prve izbore 1992, međutim, vratio se na vlast 1997. nakon građanskog rata u ovoj državi. Ima 77 godina.

4. Joveri Museveni, Uganda - više od 35 godina - Museveni je postao predsednik kada su njegove jedinice ušle u prestonicu Ugande. Od 1996. godine pobedio je na svim izborima. Parlament je 2 puta menjao ustav da bi se Museveni kandidovao, prvo 2005. godine kada je ukinuto ograničenje od 2 mandata, a onda i 2017. godine kada je ukinut starosni cenzus koji je bio postavljen na 75 godina. Ima 76 godina.

5. Kralj Msuati III, Svazilend/eSvatini - oko 35 godina - Ovaj apsoultista na vlasti je od 17. godine, a krunisan je 1986. u aprilu. Političke stranke su zabranjene od 1973. godine.

6. Idris Debi, Čad - više od 30 godina - Vladar Čada je došao na vlast nakon oružane pobune. Ograničenje na 2 mandata je zabranjeno 2005. godine, a vraćeno je 2018. uz to da pravilo ne može da se primenjuje retroaktivno, što znači da će 68-godišnji Debi moći da vlada u 2 navrata nakon izbora ove godine.

7. Isaija Afverki, Eritreja - skoro 28 godina - Bio je predvodnik osvajanja nezavisnosti od Etiopije 1993. godine. Nikada nisu bili održani izbori u ovoj zemlji, a mnogi je smatraju i za najrepresivniju na svetu.

8. Ismail Omar Gueleh, Džibuti - skoro 22 godine - Gueleh je nasledio svog ujaka Hasana Guleda Aptidona, koji je predvodio borbu za nezavisnost. Poslednji petogodišnji mandat je osvojio 2016. godine i pokušaće da osvoji novi ove godine.

9. Kralj Muhamed VI, Maroko - više od 21 godine - Muhamed je krunisan kada je njegov otac Hasan II umro od srčanog udara. Ova dinastija je na vlasti od 1631. godine i time su najstarija muslimanska dinastija na svetu. Muhamed ima 57 godina.

10. Paul Kagame, Ruanda - skoro 21 godina - Prepoznat je kao lider Ruande nakon što je njegova pobunjenička vojska prekinula genocid 1994. godine. Izabran je od strane parlamenta 2000. godine, a parlament je u dva navrata menjao ustav kako bi mu po trenutno konstitucionalnom okviru omogućio da vlada do 2034. godine.

Autor: redportal.rs

#Afrika

#Vladari

#režim

#vlast