Engleskinja postala trudna dok je bila trudna 😨

Žena u Engleskoj je, na šok kako sebe tako i svih doktora, otkrila da je postala trudna dok je bila trudna.

Uglavnom, kada žena postane trudna, njeno telo započinje nekoiko bioloških procesa koji za cilj imaju prevenciju uporedne trudnoće (od kojih je i otpuštanje hormona da bi se zaustavila ovulacija). Ali u retkim slučajevima, trudna žena nastavlja da ovulira i da oslobađa jajne ćelije. I te jajne ćelije potom, vrlo lako, može da oplodi spermatozoid. Ovaj fenomen, u kome su dva različita fetusa u uterusu oplođena u različitom vremenu, se naziva superfetacija.

U ovom slučaju, blizanci su začeti u razmaku od 3 nedelje. Majka je stara 39 godina i ostala je u trudnom stanju prvi put prošle godine, nakon što je pokušavala da zatrudni nekoliko godina. Tom prilikom je uzimala različite lekove da bi poboljšala svoju plodnost, koji su verovatno destabilizovali normalan rad hormona.

Nakon 12 nedelja trudnoće, tokom redovnog ultrazvuka, doktori su otkrili i drugi fetus. Doktori su, nakon čuda koje su otkrili, dijagnostikovali superfetaciju i obavestili majku da postoje velike šanse da druga beba neće preživeti. Kada je majka ušla u 33 nedelju trudnoće, doktori su morali da veštački indukuju porođja jer je mlađi blizanac prestao da raste normalno zbog problema sa pupčanom vrpcom.

Stariji blizanac je ostao na prenatalnoj intenzivnoj nezi 3 nedelje, dok je mlađi ostao čak 95 dana. Obe bebe su danas ok i nalaze se svojoj kući kod mame i tate. 🥰

Autor: redportal.rs

#Prenatalna nega

#Superfetacija

#bebe

#medicina

#porođaj

#trudna nakon trudnoće