Svi krovovi imaju dvostruku upotrbu mogu biti i bašte i javne saobraćajnice za stanovnike na nivou iznad.

Selo Masuleh se nalazi na više od 1.000 m nadmorske visine na padinama planinskog lanca Alborz u Gilanu, na severu Irana. Ovo selo je osnovano ijoš u 1006 n.e. i još uvek je živo, vrvi od života.

Istorija drevnog sela može se pratiti do mesta koje se sada nalazi šest kilometara severozapadno od današnjeg Masuleha. Sa provincijom Gilam koja leži duž Puta svile, selo razvilo se oko rudnika gvožđa i ubrzo preraslo u uspešno komercijalno čvorište sa trgovinom koja se vrtela oko železare.

Prema zabeleženoj istoriji, promena lokacija bila je postepeni proces vođen nekoliko nesrećnih incidenata, uključujući smrtonosnu epidemiju kuge i masivan zemljotres.

Sada poznato kao Kohneh Masuleh, ili Stari Masuleh, drevno nalazište postoji tek nešto više od gole zemlje posute kamenjem.

Izgradnja na nižim nivoima od ovog donela bi sa sobom uvek prisutnu opasnost od poplave, a iranske zime bi je učinile previše hladnom za zauzimanje. Položaj današnjeg Masuleha omogućava optimalno izlaganje suncu, temperaturi, kao i zaštitu.

Ovde priroda, arhitektura i zajednica cvetaju zajedno. Ovo je selo koje nisu izgradili obučeni arhitekti, već sami stanovnici. Kao i sva narodna arhitektura, ona je pametna u svojoj osetljivosti na životnu sredinu, klimu, materijale i lokalne potrebe i tradiciju. Kuće izgrađene od kombinacije drveta, ćerpiča i kamena odlučno stoje pod nagibom od 60 stepeni.

Sa prirodnom stenom na temeljima i čvrstim „koh deevarom“ ili „planinskim zidom“, poduprtim padinom planine na zadnjoj strani svake građevine, stepenasto selo je izgrađeno tako da bude otporno na zemljotres.

IZVOR: TW / farhad4art

Krivudavim stepeništem, uskim sokacima i stazama povezane su jedna terasa sa drugom, a selo se uzdiže kao jedan masivan međusobno povezan,na više nivoa javni prostor koji deli cela zajednica.

Svako usko stepenište u selu takođe je opremljeno rampom, ali samo za smeštaj kolica koja meštani koriste za prevoz robe zbog svog jedinstvenog prostornog rasporeda, Masuleh je jedino naselje u Iranu gde su automobili strogo zabranjeni, a pešaci slobodno šetaju.

Za razliku od toga kako je trgovina u prošlosti bila najvažnija za zajednicu, bazar je u srcu sela. Ovde se izrađuje i prodaje nekoliko rukotvorina, ali osim zanatlija koji aktivno vežbaju i prodaju svoju robu lokalnom stanovništvu i posetiocima. Lokalni zanati su takođe sastavni deo zgrada, posebno umetnost gereh-chini (tradicionalna drvenarija), fasade su okrenute ka jugu.

Međutim, najneobičnije od svega je Masulehova genijalna upotreba javnog prostora. Bez označenih granica, svi krovovi imaju dvostruku upotrbu mogu biti i bašte i javne saobraćajnice za stanovnike na nivou iznad.

Autor: redportal.rs

#Iran

#Selo

#masuleh

#neobično