Na njenim zidovima ispisani su stihovi koji govore o rodoljublju devet Jugovića, herojskoj pogibiji, ali i tužbalica sestre Milice.

Legenda kaže da je česmu u blizini manastoria Tronoša zajedno sa sinovima sazidao otac kneginje Milice, Vratko Jugović u narodu poznatiji kao Jug Bogdan. Iznad česme nalazi se kapela koju je izgradio jeromonah Georgije Bojić koja je posvećena Svetom Pantelejmonu.

Česma je nakon dolaska Turaka razrušena, a zbog viševekovnog ropstva nije se obnavljala. Prvi put je obnovljena 1721, a obnovio je arhimandrit Metodije. Kada su podizali kapelu pronađene su kamene ploče koje su postojale na česmi. Ploče su zazidane su temelje i pronađene su tek prlikom zidanja potpuno nove česme i kapele 1968.

Na današnjim mermernim pločama su zapisani osnovni podaci o graditeljima i samom vremenu gradnje. Ono što je interesantno postoje i one ploče na kojma će se tek upisivati imena velikih darodavaoca. Prilozima manastira, crkava i naroda, poslednji put je sazidana nova kapela za vreme nastojatelja igumana Antonija Đurđevića. Na njenim zidovima ispisani su stihovi koji govore o rodoljublju devet Jugovića, herojskoj pogibiji, ali i tužbalica sestre Milice.

Braća Jugović i otac su na česmi prikazani pred polazak u kosovski boj.

IZVOR: YT / Boss

Autor: redportal.rs

#Kosovo

#braća jugović

#tronoša

#česma