Jednim udarcem sve izlečeno?

Alergije imaju dosta aktivatora, a autoimune bolesti su toliko raznolike u svojim uticajima na telo da se čini sigurnim da je lakše pretpostaviti da će i efikasan tretman morati isto toliko da bude raznolik. Ipak, jedan tim naučnika je otkrio da jedan malo poznati molekul neuritin ima svojstvo smirivanja enormnog broja preteranih reakcija odbrambenog mehanizma tela (što je zapravo i osnova svih alergija i autoimunih bolesti).

Kako nam prenosi profesor Karola Vinuesa sa Australijskog nacionalnog univerziteta:

Otkrili smo apsolutno fascinantan mehanizam u našim telima, koji sprečava proizvodnju agresivnih antitela koja mogu da izazovu autoimune reakcije i alergije. Zapravo, to je jedan od mehanizama našeg tela kojim sprečava nastanak autoimunih rekcija, i sada kada imamo podatke, možemo odmah da pristupimo kalibraciji i formiranju terapija.

Sa druge strane, mnogi su rezervisani. Doktorka Pola Gonzales Figera je skeptična jer retko postoje sistemi koji predstavljaju jedno rešenje za sve. Ali i ona je dodala da je osnova problema kod svega navedenog preterana proizvodnja antitela koja napada samo telo, a neuritin to suzbija. Mi možemo pobediti autoimune bolesti i alergije supresijom imuniteta, ali to ima katastrofalne posledice. Stoga je neuritin idealan, jer on pruža imunosupresiju na lokalizovanom nivou, tj. omogućava nam targetovanje u mnogim već postojećim tretmanima.

Prosto je neverovatno kako samo jedan protein može da ima tako sveopšti uticaj na telo. Jednostavno, teško je da se poveruje. Doktorima i naučnicima je neuritin poznat odavno, ali većinom u mozgu i u nervima. Ideja da može imati ulogu u imunitetu je vrlo skorašnja.

Studija je objavljena u prestižnom časopisu Cell, gde je na modifikovanim miševima pokazano da oni koji ne proizvode neuritin pate od drastično agresivnijih alergija. Takođe, testovi su se radili i u ljudskim ćelijama, tačnije u limfocitima. Svako dodavanje neuritina blokiralo je proces proizvodnje agresivnih anitetela.

Kako kaže Vinuesa:

Ovo je mnogo više od novog leka, ovo je početak potpuno novog pristupa problematici i tretmanu autoimunih bolesti i alergija.

Autor: redportal.rs

#Alergije

#Autoimune bolesti

#Linfociti

#Nauka

#Proboj

#antitela

#medicina

#proteini