Nekada je plava bila "ženstvena" boja, dok je roze boja bila predviđena za dečake

Podela na osnovu boja nije postojala sve do 19. veka. Pre toga, boje se uopšte nisu povezivale sa polom, već su deca u najvećoj meri nosila stvari bele boje.

U to vreme su i dečaci i devojčice nosili haljine, a bela boja uopšte nije bila "popularna" zato što je simbolizovala nevinost, već zato što je bila najlakša za održavanje. Tek od 6. ili 7. godine su deca krenula da nose odeću koja bi ih razlikovala.

Portal Istorijski zabavnik piše o ovom fenomenu i navode da su plava i roze boja krenule da se vezuju za dečake i devojčice, ali ne na način koji je popularan danas.

Zapravo plavu boju su u najvećoj meri nosile devojčice, dok je omiljena nijansa za dečake bila roze.

Čak je i na početku 20. veka ovako nešto bilo popularno, pa je magazin Earnshaw's Infants' department 1918. godine objavio tekst u kom tvrdi: "Pink je jača i odlučnija boja i prikladnija za dečake. Plava, koja je delikatnija i nežnija, lepša je za devojčice".

Glavni razlog za pripisivanje plave boje devojčicama bila je povezanost za Bogorodicom, dok se roze boja povezivala sa crvenom i samim tim kao snažnom i "muškijom" bojom.

Situacija se promenila u toku tridesetih godina prošlog veka kada su modne kuće počele da reklamiraju roze boju kao savršenu za žene, i obrnuto - plava je postala boja za muškarce.

Već do početka Drugog svetskog rata, odnosno kraja tridesetih, plava i roze su potpuno zamenile uloge i postale pokazatelj koliko modni trendovi mogu brzo da se menjaju.

pročitajte još

Moda ne bira vreme 💃

Autor: Istorijski zabavnik

#Odeća za devojčice

#Odeća za dečake

#plava

#roze