Talentovani umetnik donosi svetlost u podzemne tunele 😎

Skice Devona Rodrigeza donele su trenutke radosti putnicima tokom teškog vremena zbog pandemije COVID-19.

Vožnja metroom tokom poslednje godine bila je iscrpljujuće iskustvo, sa ograničenom uslugom, neophodnim fizičkim distanciranjem i prožimajućim osećajem teskobe. Međutim, jedan talentovani umetnik donosio je svetlost u podzemne tunele. 😎

Naime, Devon Rodrigez crta nepoznate ljude u podzemnoj železnici kao deo svoje Subvai Series. Sa ovim je počeo 2010. godine, kada je bio srednjoškolac u Južnom Bronksu. U nadi da će se prebaciti u drugu školu, u središtu grada, potražio je pomoć od srednjoškolskog učitelja umetnosti kako bi razvio svoj portfolio. Učitelj mu je pokazao neke skice metroa koje je uradio, a Rodrigez je i sam počeo da radi slične. Kako je rekao za Timeout.com:

Radim ove skice od 2010. godine, ali one su zaista počele da se podižu na mreži u poslednjih 5 ili 6 meseci. Pre 6 meseci imao sam samo oko 30.000 pratilaca na Instagramu, a sada ih imam 1,6 miliona [prim. aut.: Sada ih ima 1,9 miliona.].

Na početku kovid krize u gradu Rodrigez se vratio u metro da uhvati istorijske trenutke. Od tada je stvorio fascinantno delo, hvatajući lice pandemije u gradskom sistemu podzemne železnice.

Mislio sam da bi ovo bio savršen način da se pokrije ovaj trenutak u istoriji. Volim taj koncept i sviđa mi se ideja da vidim svoje radove pre i tokom pandemije. Nije bilo nimalo pametno to raditi sa svima koji nose maske. 🤣
View this post on Instagram

A post shared by Devon Rodriguez (@devonrodriguezart)

IZVOR: IG / @devonrodriguezart

Rodrigez je istovremeno otvorio i TikTok nalog, koji mu je pomogao da dođe do mnogo veće publike. Iako u prošlosti nije radio puno video-sadržaja, počeo je da objavljuje kratke video-zapise kako stvara svoju umetnost, koji su ubrzo dostigli milione. 😁

Počeo sam da ih radim kao crteže umesto kao slike, jer su bili brži i svaki video koji sam stavio dosezao je do miliona i postajao viralan. 😎

Trenutno u proseku crta jedan crtež nedeljno.

Trudim se da biram ljude koji izgledaju lepo, i većinom su svi zaprepašćeni. Većina ljudi ceni crteže ili se bar pretvara da ih ceni.
View this post on Instagram

A post shared by Devon Rodriguez (@devonrodriguezart)

IZVOR: IG / @devonrodriguezart

Iako kaže da podzemna železnica u svom sadašnjem obliku izgleda mnogo drugačije, sa praznim automobilima i nervoznim vozačima koji se drže na distanci, nada se da će se svakodnevna putovanja Njujorčana jednog dana vratiti nečemu što se oseća normalnije:

Nadam se da će se sve vratiti. Nisam mislio da će potrajati ovako dugo. Ali bez obzira da li ćemo se vratiti ili ne u normalu, ovo ću uvek raditi.

Autor: Vil Gleson / redportal.rs

#Devon Rodrigez

#crtanje

#ljudi

#metro

#umetnik

#umetnost