Ovo je priča o ženi koja je bila nastavnica, supruga, majka, heroina koja je branila svoje. Ovo je priča o Radmili Petrušić.

Naša sudba, istorija, okolnosti su uvek bile takve da hteli-ne hteli morali smo da naučimo da preživimo. Usled takvih okolnosti izrodile su se mnoge heroine i heroji. Mnoge njihove životne priče izgledaju kao da prepričavamo neki mit jer je teško racionalno prihvatiti pre svega da se neko našao u takvim situacijama, a onda i da se odvažio na takvo junaštvo. 💪

Jedna od takvih priča je i priča o Radmili Petrušić, heroini sa Kosova. Radmila je bila nastavnica srpskog jezika. Živela je u Pećkoj Banji sa suprugom Mihailom i sinovima Goranom i Danilom.

IZVOR: TW/ @VojvodaVuk1914

Nakon početka NATO agresije nad Srbijom, njen suprug i sinovi dobijaju poziv za regrutaciju, a Radmila biva zarobljena od strane Albanaca zajedno sa deverom Lukom i zaovinim mužem Mišom.

Radmila je u svojoj tašni imala jednu bombu i pištolj koji joj je dao sin Danilo uz reči: "Majko, od hleba se odvajaj ali od ovoga nikako."

Zarobljenike su rasporedili u nekoliko vozila. Kada su stigli na rub varoši Vrela, naišli su na drugi punkt terorista. Izvadili su Luku i Mišu iz kola i počeli da ih muče. 😥

Svesna da će svi umreti užasnom smrću, Radmila vadi pištolj iz tašne i ubija OVK komandanta Eljezaja. Nakon toga otvara vatru prema ostalim teroristima i jednog teško rani. Međutim, teroristi su odgovorili rafalom iz automata i tom prilikom je teško ranili.

Nakon toga su je vezali između dva automobila koja su se kretela u suprotnim smerovima, te je Rada na strašan način okončala svoj život. Isto tako su živote okončali i zarobljeni Luka i Miša. 😥😥😥

Njihova tela nikada nisu nađena.

Autor: Viktorija Marković

#Kosovo

#NATO agresija

#Teroristi

#heroina

#ovk

#radmila petrušić