Kostić je naveo da se sa Kosova treba povući sa elementima dostojanstva jer ono nije naše ni de fakto ni de jure

Nakon izjave predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, oglasio se i proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica, koji je na (sebi svojstven način) žestoko kritikovao izjavu Vladimira Kostića i njegov predlog rešenja kosmetskog čvora.

Kako prenosi Srna, Kusturica je taj predlog nazvao "eutanazijom Kosova". On je takođe i dodao da Kostić nije jedini javni radnik koji se ovih dana pravda upadajući u paradoksalne situacije iz kojih ne zna da se izvuče, te da ono što on danas govori nema nikakve veze sa stvarima koje je on izgovarao o Kosmetu ranije.

Kako ističe Kusturica:

Dakle, doktor se pravda kako danas ne bi potpisao ništa oko Kosova, što je svakako bolja stvar od one rečenice koja je zapala za oko svakom ko je uveren da su Kosovo i Metohija u Srbiji.

U kolumni za portal Iskra Kusturica je naveo da je Kostić rekao kako se sa Kosova treba povući sa tzv. elementima dostojanstva jer ono de fakto i de jure nije u našim rukama.

Potom je naglasio:

Onda posle nekoliko godina, u jednoj televizijskoj emisiji spomenuo je moje prezime i rekao da sam u svojoj podršci litijama u Crnoj Gori i tekstu napisanim tim povodom, ozaren silinom tog pokreta, na kraju, spomenuo kako se nadam da predsednik SANU neće više pasti na um ta rečenica. Tamo je dostojanstvenim glasom dodao da sam mu tako nacrtao metu na leđima, što nije bila moja namera.

Prema Kusturičinim rečima, novost u najnovijoj fazi odnosa prema Kosmetu je korišćenje jezika koji onu stvarnu rečenicu vraća u prvi plan, ali i akademika postavlja u, kako se to danas kaže, kontekst struke.

Do stvarne istine se dolazi obilaznim putem. Tako sam ja prateći sudbinu jednog čoveka iz Australije, koji je naumio da sa porodicom otputuje u Švajcarsku i tamo dobrovoljno okonča život, pronašao sličnost između njegove odluke i jezika našeg predsednika SANU.
Bolnica u kojoj obavljaju te scene asistiranog samoubistva zove se Dignitas, ali ono što je najzanimljivije, taj postupak je u reklami samoubistva koje košta 4.000 evra obeležen kao tzv. polačenje sa elementima dostojanstva, pa nikako ne mogu da se otmem dojmu sličnosti u izrazu našeg predsednika SANU i bolnice za asistirana samoubistva.

Kusturica je takođe ocenio da bi poslednje i nemušte javne nastupe predsednika SANU trebalo vratiti na njegov raniji diskurs.

Ne zbog toga što je mene namerio da namagarči prilikom prijema u SANU, nego što je doktor predložio da se nad Kosovom izvede eutanazija. Na švajcarskom satu Dignitasa svima koji žele asistirano samoubistvo tako se obezbeđuje odlazak sa tzv. elementima dostojanstva, dakle, onda kada čovek više ne želi da živi ni de fakto ni de jure.

Na kraju je upitao da li je originalna rečenica o povlačenju sa Kosova i Metohije bila zapravo njegova podsvesna želja da se psihološki ratosilja kolevke ili samo puki medicinski izraz kojim se opisuje eutanazija kao ideja i rešenju predsednika SANU za Kosovo i Metohiju.

Naglasio je da je uveren da bi posle odgovora na ovo pitanje stvar bila jasnija, a možda i u bogatoj filmskoj industriji Srbije neko i snimi film pod naslovom Povlačenje sa elementima dostojanstva.

Autor: http://89.111.245.19/index.aspx

#Emir Kusturica

#Kosovo i Metohija

#Kosovsko pitanje

#Predsednik SANU

#Vladimir Kostić

#sanu