Stručnjaci su nedavano izračunali da je statua napravljena pre skoro 12.000 godina

Ispostavilo se da je najstarija statua Šigirskog idol pronađena u blizini Jekaterinburga 1890-ih godina starija od Stounhendža.

Stručnjaci su devedesetih izvršili radiokarbonsku analizu i došli do zaključka da je idol star 9.750 godina. Stručnjaci su 2018. izračunali da je statua napravljena pre 11.600 godina. Sada je istraživanje pokazalo da bi lik isklesan od ariša mogao biti stariji još 500 godina.

Tako se ispostavilo da je Šigirski idol stariji od Stounhendža - kamene građevine stare 5.000 godina u Velikoj Britaniji, a takođe starije od egipatskih piramida. Keopsova piramida izgrađena je pre oko 4.000 godina.

Šigirski idol otkrili su uralski kopači zlata u jednom od tresetnih močvara u Jekaterinburškoj oblasti 1894. godine. Nalaz su proučavali lokalni arheolozi i utvrdili da je reč o statui visokoj 3-5 m, prekrivenoj apstraktnim šarama i slikama demonskih lica i ruku.

Prema ruskim i nemačkim naučnicima, figura je isklesana krajem poslednjeg ledenog doba ili početkom holocena - moderne geološke ere.

Kao što je primetio arheolog Tomas Terberger sa Univerziteta u Getingenu u Nemačkoj, tokom stvaranja idola dogodile su se ozbiljne klimatske promene, posebno zbog promena u pejzažu. Takođe, promenjeni su obrasci i slike životinja naslikanih u pećinama i uklesanih na stenama. Specijalista je sugerisao da je to bio način da se ljudima pomogne da se nose sa teškim uslovima životne sredine sa kojima su morali da se suoče.

Autor: redportal.rs

#Piramide

#Stounhendž

#Velika Britanija

#rusija

#Šigirski idol