U Srbiji su to bili Dositej Obradović, Stevan Mokranjac, Stevan Sremac, Ivo Andrić i Pavle Karađorđević

Masoni u Srbiji su uvek bili predmet velike pažnje, međutim, veo misterije koji postoji svaki put kada neko izgovori njihovo ime čini celu priču mnogo zanimljivijom.

Masoni u Srbiji su čak registrovani u APR-u tako da to nije nikakva super mega tajna organizacija, već potpuno legalno organizovana koja prema onome što Vajs piše broji 1.300 članova i 37 Loža.

Da bi neko postao mason potrebno je da se prijavi i to može svako. Ne postoje nikakvi preduslovi. Čak i barijera po kojoj žene ne mogu da postanu članovi se polako briše i ostaje samo domen teorije zato što veliki broj žena danas pristupa masonskim ložama.

Ono što zapravo predstavlja tajnu je hijerarhija po kojoj Lože funkcionišu i veliki deo stručnjaka smatra da lože broje 33 stupnja. Ulaskom u masone postajete šegrt, a svojim radom i angažovanjem možete da postanete veliki majstor što je najviši nivo.

Biznis Insajder je pisao od 10 najpoznatijih masona ikada, a to prenosi Istorijski zabavnik:

1. Bendžamin Frenklin

Jedan od Očeva osnivača Sjedinjenih Država postao je član Lože Sveti Jovan još 1730. godine u Filadelfiji. Već 1734. godine postao je veliki majstor Pensilvanije, a štampao je prvu masonsku publikaciju Ustav slobodnog zidarstva. Danas postoji samo 20 ovih publikacija za koje se smatra da su autentične i predstavljaju jednu od najređih knjiga na svetu.

2. Džordž Vašington

Još jedan od američkih Očeva osnivača postao je deo Lože još 1752. godine i to u Virdžiniji. Poznato je da je prvi predsednik SAD prilikom postavljanja kamena temeljca (1793.) za američki Kapitol obavio masonske rituale.

3. Volter

Fransoa-Mari Arue, poznatiji kao Volter postao je član masonske lože 11 godina pre Francuske revolucije. Ložu Devet sestara kojoj je pristupio osnovao je Bendžamin Frenklin, koji je posle insistirao na tome da Volter bude deo lože.

4. Volfgang Amadeus Mocart

Muzička dela jednog od najvećih kompozitora svih vremena u velikoj meri su obeležena masonerijom. Deo Lože Dobrotvornost postao je 1784. godine.

5. Mark Tven

Samjuel Klemens, mnogo poznatiji kao Mark Tven, postao je član Lože Polarna zvezda 79 u Sent Luisu 1861. godine. Kroz nekoliko meseci je postao majstor.

6. Vinston Čerčil

Verovatno najveći i najvoljeniji britanski državnik svih vremena ušao je u masone već 1901. godine. Za razliku od svog okruženja koje je brojalo mnogo aktivnih pripadnika, Čerčil je u ovom društvu bio samo formalno, a napustio je ložu 1912. godine.

7. Hari Truman

Ušao je u Ložu Belton u Misuriju već 1909. godine, a veliki majstor je bio od 1940. do 1941. godine. Kada je postao predsednik SAD 1945. godine, organizacija mu je dodelila rang masona 33. stepena Škotskog reda.

8. Simon Bolivar

Politički lider je predvodio veliku borbu za nezavisnost od Španske imperije. U Kadizu 1803. godine postaje član Lože Lautaro, a 1824. dobija najviši stepen u hijerarhiji.

9. Aleksandar Fleming

Škotski biolog postaje član Lože Svete Marije 1909. godine i otkriva penicilin. Majstor je postao 1924. godine, a Nobelovu nagradu dobija 1945.

10. Džon Edgar Huver

Najpoznatiji direktor FBI bio je aktivni mason. U toku 1920. godine postaje član Federalne lože 1, a u 25. godini života stekao je zvanje majstora masona.

Autor: redportal.rs

#Mason

#Masoni u Srbiji

#Masonska loža u Srbiji

#Slobodni zidari