Od toga 3 do sada potpuno nepoznata naučnicima

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici otkrivena su 4 nova soja bakterija, od kojih su 3 do sada potpuno nepoznata naučnicima.

Istraživači iz SAD i Indije, zajedno sa agencijom NASA, izolovali su 3 od ova 4 soja 2015. i 2016. godine. Jedan je pronađen na gornjoj ploči ISS-a, drugi u kupoli (opservatorijumu), a treći na površini stola. Četvrti soj je pronađen u starom filteru koji je vraćen na Zemlju 2011. godine.

Sva 4 soja pripadaju porodici bakterija koje se nalaze u tlu i slatkoj vodi, a koje pomažu pri rastu biljaka i eliminaciji biljnih patogena. Astronauti već godinama na svemirskoj stanici uzgajaju manje količine hrane, pa nije ni čudo što su tamo pronađeni biljni mikrobi, piše Science Alert.

Bakterije pronađene u filteru pripadaju već poznatom soju Methylorubrum rhodesianum. Međutim, nakon sekvenciranja preostala 3 soja utvrđeno je da svi pripadaju istoj, prethodno neidentifikovanoj vrsti. Ti sojevi su dobili nazive: IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 i IIF4SW-B5.

Genetičar Svati Bidžlani sa Univerziteta Južna Kalifornija i njegove kolege predložili su da se ova nova vrsta bakterije nazove Methylobacterium ajmalii prema Adžmalu Kanu, poznatom indijskom naučniku.

- Za uzgoj biljaka na ekstremnim mjestima sa minimalnim resursima nužna je izolacija novih mikroba koji pomažu pri rastu biljaka u stresnim uslovima - objasnili su genetičari Kasturi Venkatesvaran i Nitin Kumar Sing iz JPL-a, instituta agencije NASA.

S obzirom na to da već znamo da ti mikrobi mogu da prežive teške uslove na ISS-u, naučnici su sproveli genetsku analizu nad ta 4 soja kako bi identifikovali gene koji bi se mogli koristiti za podsticanje rasta biljaka.

Otkrili su da jedan od sojeva, IF7SW-B2T, ima gene koji su uključeni u rast biljaka. Među njima je i onaj koji podstiče deobu ćelija u korenju i izdancima.

Autor: redportal.rs

#bakterije

#novi soj

#svemir