Uvek prvi

Došlo je proleće, a sa njim početak Nove astrološke godine. Sunce je ušlo u znak Ovna 20. marta i ostaće u njemu sve do 19. aprila, kada će preći u mirnog, staloženog i usporenog Bika. Dakle, predstoji nam energičnih mesec dana, u kojima bi bilo dobro da započnete stvari koje ste uvek želeli ili da pozavršavate sve ono što već dugo odlažete. Ali, za početak, da kažemo ko je i šta je - Ovan?

Idemo na kratko u Sumer, u 3,500 godinu pre Hrista, gde nam je ostao sačuvan pečat, koji prikazuje Ovna kao simbol plodnosti, vitalnosti i obnove životne energije. Nije slučajno što početak sezone Ovna pada tačno na prolećnu ravnodnevnicu, kada proces odumiranja u prirodi kroz zimu prestaje, a ponovno buđenje prirode i života uopšte kroz proleće započinje. Sačuvane ljubavne sakralne pesme starih Sumera govore da su se tada tradicionalno sklapali brakovi jer se verovalo da će brak biti dugovečan i rezultirati potomstvom.

U starom Egiptu Ovan je bio simbol praboga Amuna, Prvog stvaraoca, simbola stvaralačke energije, svi su egipatski bogovi smatrani aspektom ovog jednog vrhovnog boga koji je nazivan i Onim koji boravi u svim stvarima.

Kod starih Grka, čiju je mitologiju zapadna astrologija najviše prihvatila, Ovan se dovodi u vezu sa mitom o Friksu i Heli: kralj Atamas oženio se nimfom Nefelom po naređenju boginje Here sa kojom je dobio sina Friksa i ćerku Helu. Međutim, kako se očito oženio iz moranja, a ne iz ljubavi, Atamas se posle nekog vremena oženio drugom ženoм sa kojom je dobio dva sina. Ta, druga žena, Ino, bila je ljubomorna na Friksa i Helu, smatrala ih je preprekom za svoje sinove, te je skovala zaveru: uništila je celokupne zalihe useva u zemlji, a kada su se očajni seljaci obratili proročištu za pomoć, Ino ga je podmitila da kaže kako će nesreća biti otklonjena, ukoliko bogovima žrtvuju Friksa i Helu.

Pred sam čin žrtvovanja, Friskova i Helina majka, nimfa Nefela, zamolila je Heru za pomoć, koja je poslala letećeg zlatnog ovna da izbavi brata i sestru. Ovan ih je izbavio, poneo u visine, ali u žaru i silini sa kojom je to uradio, Hela je u jednom trenutku pala sa njega pravo u moreuz, koji se danas po njoj zove Helespont. Friksa je ovan odneo daleko kod kralja Aetija koji ga je ljubazno primio, dao mu za ženu svoju ćerku, a Friks je u znak zahvalnosti žrtvovao zlatnog ovna Zevsu.

Nastavak mita o zlatnom ovnu, tačnije, o njegovom runu, uključuje čuvenog Jasona i njegove Argonaute: poslat od strane tiranina, na gotovo nemoguću misiju, Jason mora da savlada nepregledna prostranstva i bezbrojne opasnosti kako bi zadobio slobodu i presto, koji mu po pravu pripada, što mu nekako uspeva, ali samo uz pomoć Medeje, ćerke kralja Aetija, koji je čuvao zlatno runo. Vrativši se zajedno kući i dobivši kraljevstvo kao nagradu, Jason, posle nekog vremena, ostavlja Medeju i decu koju je dobio sa njom kako bi se oženio novom, i po njemu, prikladnijom ženu. Njihovu decu i Jasonovu novu ženu Medeja ubija. Jason zauvek ostaje sam novog poroda nije imao starost mu je bila gorka, a smrt ga je našla na sopstvenom brodu kada je jedno trulo deblo palo i udarilo ga u glavu.

Dakle, šta nam svi ovi mitovi mogu otkriti o osobama rođenim u znaku Ovna? Za početak, mitovi su prepuni avanture, prepeka, opasnosti, izazova i sukoba. Neki se završavaju dobro, neki loše, ali mirnog rutinskog života ovde nema. U prvom mitu, zlatni ovan dolazi u pomoć, u drugom, Jason hrabro prihvata gotovo nemoguć zadatak. U pitanju su, dakle, hrabre, energične osobe, kojima arhetip i uloga heroja, stoji dobro, gotovo prirodno. Ovan voli da vodi, voli da pokreće, uzbuđuju ga izazovi i prepreke. Možda bismo mogli reći da oni bez prepreka ne mogu, jer ukoliko nemaju protivnika, u bilo kom smislu, kako onda mogu ispasti heroji?

U prvom mitu vidimo još jednu osobinu Ovnova: nesmotrenost. Veoma energični i silni, ovnovi uleću u situacije, iz najboljih namera samo da bi nekad, učinili više štete nego koristi. Da je zlatni ovan bio malo pažljiviji Hela ne bi pala sa njeg, i zajedno bi sa bratom Friksom odletela u sigurnost. Ovnovi su čuveni da nemaju dlake na jeziku, niti takta u postupcima što uopšte ne znači da su loši karakteri. Ovan je samo vrlo direktan i otvoren karakter, ne voli da se skriva, ne voli da okoliša, kao što smo videli sa Jasonom on je heroj a heroj svima kaže šta misli i postupa bez straha i zadrške. Ipak, kao što je Hela pala sa zlatnog ovna tako i određeni postupci ljudi u ovom znaku mogu da iz najbolje namere donesu više štete nego koristi upravo jer su izvedeni nepromišljeno i nespretno.

Možda se najveća opasnost po ovnove krije u drugom mitu: gordost i nestrpljenje. Ovan je heroj, a heroj podrazumeva da se sve vrti oko njega. Heroj je uvek u centru pažnje. Heroju je uvek potreban adrenalin. Onog momenta kada Jason sa Medejom osnuje porodicu, kada ulazi u ono što bismo mogli zvati mirnijim vodama ovnovski nemir se budi i Jason ostavlja Medeju, a zbog koga? Zbog prestižnije žene. Medeja je bila princeza dalekog varvarskog kraljevstva. Bila je egzotična, divlja, neobuzdana i kao takva nije bila pogodna supruga za Jasona kada je shvatio da mu treba partnerka prestižnijeg porekla, ukoliko želi da kao kralj ima veliki ugled u Grčkoj. Jasonova gordost odbacuje Medeju, koja onda vrši osvetu, koja unesrećuje i nju i celokupan Jasonov dvor, od tada do kraja njihovih života.

Sve ovo se desilo Jasonu, jer nije umeo da prepozna kada treba da stane. Ne može se zauvek biti heroj, vođa, prvi i u centru pažnje. Život ide dalje, a razne uloge čekaju svakog od nas. Jason je krenuo u avanturu da zbaci tirana samo da bi na kraju sam postao tiranin. Na kraju, ubilo ga je trulo deblo na brodu kojim je plovio celog života, očigledan simbol nekoga koga ubija sopstveni način života kojeg se tvrdoglavo drži jer ne želi da prihvati promenu.

Sve ovo rekavši, ne smemo zaboraviti ono glavno kod ovnova i kod ovnovske energije uopšte, koja se u većoj ili manjoj meri nalazi u svakome od nas: ona sve pokreće. Bez energije Ovna život nije jedna dosadna i nezanimljiva pojava, već ga nema uopšte. Ovan je onaj prvi seksualni poriv i nagon, koji je prisutan u svakom živom biću. Ovan je isto tako i potreba da se taj život zaštiti. Impuls u kojem uradite neku ludu i hrabru stvar bez razmišljanja i kalkulisanja ima rukopis ovna u sebi.

Ovnovi samo treba da prepoznaju da avantura ima mnogo oblika, da izazov nije sam po sebi manji, ako je manje glamurozan i da dobar život čine svakodnevne male pobede pre svega nad sobom, nad svojim manama i nedostacima, a ne odiseje i epopeje i ostaće uvek na onoj zdravoj, vitalnoj strani života, poput cveća koje se, prkosno, ovnovski, probija kroz slojeve snega u rano proleće označavajući još jedno buđenje života.

I neka se ne brinu da li ćemo ih zaboraviti pošto je to nemoguće. Pa sve sa Ovnom započinje!

Autor: redportal.rs

#Horoskop

#Ovan

#astrologija