Svih 8 zaraženih osoba preminulo 💀

Ministarstvo zdravlja Francuske objavilo je da je detektovalo novu varijantu Sars-Cov-2, za koju sumnjaju da je veoma teška za detektovanje korišćenjem trenutne metode detekcije COVID-19 preko PCR testa.

Nova tzv. breton varijanta, pronađena u Bretanji na zapadu Francuske, izolovana je u skupini 8 hospitalizovanih pacijenata u Lianonu, koji su svi imali klasične simptome COVID-19. Prvim testiranjem rezultati su bili negativni, ali potom se na antigenskom testu (testiranju krvi) i na analizi plućnog tkiva pokazalo da su pozitivni. Svih 8 pacijenata je, nažalost, preminulo.

Institut Paster pretpostavlja da je nova varijanta derivat varijante clade 20C. Naučnici sada pokušavaju da otkriju da li je teška detekcija PCR testom produkt genetske mutacije ili je došlo do greškaa u proizvodnji samih testova.

Ministarstvo zdravlja Francuske je izdalo saopštenje povodom ovih slučajeva:

Detaljna istraga je u toku da bi se bolje razumela ova varijanta i njen uticaj. Eksperimenti će se takođe sprovesti da bi se utvrdilo kako ova varijanta koronavirusa reaguje na vakcine i na antitela razvijena tokom infekcije.

Iako je još uvek rano da se iznose definitivna mišljenja i trenutno nema dokaza da se ova varijanta lakše prenosi ili ima povećani mortalitet, ipak postoji ozbiljan rizik da ova varijanta može imati sposobnost da izbegne detekciju PCR testom i da nastavi da kruži u populaciji neotkrivena.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#corona

#coronavirus

#covid

#covid 19

#novi soj