Odeća od mačjih koža bila je moderna kod vikinških ratnika

Znamo da su drevni Egipćani voleli mačke, ali šta je sa Vikinzima?

Nedavna genetska istraživanja pokazala su da su ovi pomorski nordijski istraživači na brodove doveli pripitomljene mačke kako bi ubijale glodare, pomažući tako mačkama da se šire širom sveta. Ali izgleda da su Vikinzi odgajali mačke iz još jednog razloga: zbog njihovih kože koje će nositi kao odeću.

Kako je objavljeno u časopisu Science, tim naučnika sa Univerziteta u Kopenhagenu istražio je kosture mačaka pronađenih u masovnim grobnicama iz doba Vikinga i drugih arheoloških nalazišta širom Danske kako bi istražili kako se gvozdeno doba, vikinške i srednjovekovne mačke razlikuju od modernih kućnih mačaka.

Nova studija, objavljena u Danskom časopisu za arheologiju, otkrila je da dok se većina životinja smanjuje kada se pripitome - psi su, na primer, u proseku oko 25% manji od svog najbližeg divljeg rođaka, sivog vuka - upravo suprotno važi za mačke. Zapravo, mačke su u proseku porasle za oko 16% od Vikinške ere.

Naučnici su ustanovili da su pripitomljene mačke (Felis catus) poreklom iz jedne podvrste, bliskoistočne divlje mačke (Felis silvestris libica), koja i danas divlje luta po bliskoistočnoj pustinji. Genetička studija velikog obima objavljena 2017. sugerisala je da se mačke šire iz jugozapadne Azije i Afrike u Evropu i dalje u 2 različita talasa. Mačke iz doba Vikinga spuštaju se iz drugog talasa, koji je započeo još 1700. p. n. e., Kada su mornari počeli da vode mačke sa sobom na njihova drevna putovanja radi suzbijanja glodara, a ubrzavali su se nakon 5. veka naše ere.

Ostaci mačaka bili su relativno retki u Danskoj pre doba Vikinga (oko 650-1050. N. E.), Kada su se počeli češće pojavljivati, posebno oko urbanih naselja. Mnogi ostaci koje je tim naučnika pronašao poticali su iz jama iz doba Vikinga i imali su oznake svog groznog porekla. Možete reći da su mačke oderane - ima tragove klanja ili je vrat slomljen rekli su naučnici za Science.

Kako je vreme prolazilo, mačke su se širile po seoskim naseljima i imanjima, kao i gradovima - i, kako pokazuje nova studija, počele su da rastu u veličini. Iako još nije jasno zašto je tačno došlo do ovog rasta, to možda ima veze sa povećanim pristupom hrani i boljim životnim uslovima, posebno nakon što je sve više ljudi počelo da mačke tretira kao voljene kućne ljubimce, a ne kao striktno lovce na glodare (ili izvore krzna). Počevši od kasnog srednjeg veka mačke postaju sve bolje hranjene i tretirane, započinjući svoj uspon do statusa popularnog kućnog ljubimca kojeg drže danas.

Autor: redportal.rs

#Vikinzi

#domaća mačka

#krzno

#mačke

#odeća