HDFK: Bulajić je najstariji svedok hrvatske kinematografije

Hrvatsko društvo filmskih kritičara iz potrebe za vrednovanjem filmske scene 1992. godine ustanovilo je filmsku nagradu Oktavijan. 🏆

Četrnaest godina kasnije na Danima hrvatskog filma ustanovljena je i nagrada za životno delo iz oblasti filmske umetnosti pod nazivom Zlatni Oktavijan. Zlatni Oktavijan za 2020. godinu pripao je jednom od najpoznatijih reditelja jugoslovenske filmske scene Veljku Bulajiću.

- Bulajićevi autorski uvek angažovani filmovi i slikom i rečju ostaju ponajbolja, na ekranu uvek iznova živa i prisutna svedočenja o sad već davnim vremenima nade u bolji svet i bolju zemlju, svedočenja naše vlastite istorije - stoji uz ostalo u obrazloženju priznanja, a piše HRT.

- Rođen 1928. u Vilusima u Crnoj Gori taj hrvatski reditelj crnogorskoga porekla najstariji je živi svedok istorije hrvatske kinematografije, stariji od vlastite kinematografije skoro dvadeset godina. 

Neki od Bulajićevih najpoznatijih filmova su: Bitka na Neretvi, Kozara, Rat, Sarajevski atentat, Visoki napon, Čovjek koga treba ubiti...

IZVOR: YT / Zdravko B

Autor: redportal.rs

#Bitka na Neretvi

#HDFK

#Partizanski filmovi

#Veljko Bulajić

#kinematografija