Gubitak čula mirisa je direktno povezan sa pojavom kliničke depresije 👨‍⚕️

Miris ima iznenađujuću snagu da iz nas izvuče i najdublja sećanja. Blagi miris parfema može nas u trenu podsetiti na starog prijatelja ili nas blagi miris nečijeg kuvanja istog trena može vratiti u detinjstvo. U novoj studiji, koja je objavljena u časopisu Progress in Neurobiology, istraživači su objasnili na koji način su ljudska evolucija i naš mozak uspeli da stvore tako jaku konekciju između čula mirisa i sećanja.

Istraživači sa Univerziteta Northwestern fokusirali su se na istraživanje mreža zaduženih za povezivanje naših primarnih čula (vid, zvuk, dodir i miris) sa hipokampusom, kompleksnom moždanom strukturom koja je povezana kako sa emocijama tako i sa stvaranjem sećanja, odnosno memorijom. Otkrili su da hipokampus ima značajno jaču povezanost sa čulom mirisa, tj. olifaktornim sistemom. Na osnovu toga postavili su teoriju da je ovaj direktni auto-put između čula mirisa i hipokampusa glavni razlog zašto mirisi izazivaju tako jaka osećanja i sećanja.

Prema istraživačima, ova veza je odraz promena u arhitekturi mozga koja se dogodila tokom naše evolucije.

Kako objašnjava Kristina Zelano, jedan od autora studije i profesor neurologije na Univerzitetu Northwestern:

Tokom evolucije ljudi su prošli kroz veliku promenu neokorteksa (frontalnog dela mozga), koji je potpuno reorganizovao pristup sećanjima. Trase kroz koje prolazi registrovanje čula poput vida, sluha i dodira su sve izmenjene i stižu do hipokampusa preko posrednika. Sva čula, izuzev mirisa, koje je ostalo direktno vezano za hipokampus.

Sudeći prema važnosti i velikoj ulozi čula mirisa u našim emocijama, istraživači su još jednom potvrdili koliko zapravo gubitak ovog čula snižava kvalitet života. Ova studija je samo još jedna u nizu, pored mnogih drugih, koje čak ukazuju i na direktnu vezu između kliničke depresije i gubitka čula mirisa.

Danas je ovo posebno aktuelan problem u kontekstu svetske pandemije COVID-19, kojoj je jedan od glavnih simptoma i gubitak čula mirisa - odnosno asomnia. Kako dodaje Zelano u studiji:

Epidemija COVID-19 je ponovo vratila u žižu interesovanja problematiku i potrebu za dalja istraživanjia našeg olifaktornog sistema. Iako se ova ova studija ne odnosi direktno na posledice gubitka čula mirisa usled koronavirusa, govori jasno koliko je to čulo neophodno za naše kako fizičko tako i mentalno zdravlje. Mirisi su neodvojivi deo naših osećanja i oni nas povezuju sa posebno važnim delovima naših života.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Nauka

#corona

#covid 19

#korona

#koronavirus

#medicina

#psihologija

#Čulo mirisa