Trezor sa uzorcima svih zemljanih vrsta

Tim istraživača sa Univerziteta Arizona je predstavio hrabar program i predlog kako sačuvati život na Zemlji u slučaju sveopšte globalne krize. Izneli su stav da je apsolutno neophodno stvoriti utočište, odnosno trezor sveg živog sa planete Zemlje. Trezor koji je daleko od Zemlje i daleko od sveg rizika koji to nosi sa sobom. Predlog zvuči kao nešto iz SF filma 1/1, ali je zapravo iznenađujuće realističan. 😎

Predstavljajući svoju zamisao na IEEE Aerospace Conference tokom prošlog vikenda tim je ostvarenje ovoga video kao osiguranje protiv katastrofa koje mogu zadesiti planetu. Stoga će u ovoj tzv. Lunarnoj barci biti smrznuti uzorci spermatozoida, jaja, spora i semenja 6,7 miliona vrsta, koje će biti čuvane na sigurnom na Mesecu.

Mesec možda nije idealno mesto ako to posmatrate sa apsekta lakog pristupa, ali ima i svoje prednosti koje nisu samo da se trezor što više udalji od ljudi. Posebno se misli na hodnike nastale od lave i ogromne kratere koji su idealni za konstrukciju moderne Nojeve barke - vrlo slično već postojećoj Nojevoj barci, koja je izgrađena na Svalbardu (Doomsday seed vault).

Postoji na stotine geoloških formacija ispod površine Meseca. Zahvaljujući kamenu koji ga prekriva, zaštićen je od radijacije i meteorita. Pored toga ekstremno niske temperature su savršene za čuvanje uzoraka.

Napajanje tako velike strukture je takođe izvodljivo. Ako uzmemo da će se na Mesecu ostvariti efikasnost električne mreže od 30%, sve što nam je potrebno je 191 kvadratni metar solarnih ploča i napajanje bi bilo obezbeđeno. Izgradnja i dostava materijala bi bili nešto veći problem, ali ništa suštinski komplikovanije od onoga što već čine NASA ili SpaceX.

Profesor Jaken Tanga, koji prezentovao ceo koncept, objasnio je da za kompletiranje svih uzoraka na Mesecu neće biti potrebno više od 250 putovanja. Na primer, za izgradnju svemirske stanice bilo je potrebno 40 putovanja.

Postoje i drugi problemi koji treba da se reše a za koje postoje fantastična rešenja. Jedan od njih je hladnoća i skoro pa apsolutni vakuum pod površinom Meseca, koji utiče na strukture i materijale na više različitih načina. Mogu da se smrznu, zaglave, pa čak i zavare (efekat hladnog varenja u vakuumu). Ali tim ima kreativno rešenje - superprovodnici.

Superprovodnici imaju neverovatna svojstva, kao što je provod električne energije bez ikakvog otpora. Takođe mogu da zarobe i drže stvari na jednom mestu zahvaljujući efektu tzv. kvantne levitacije (zarobljavanje i održavanje objekta u vazduhu uz pomoć superprovodnika i magnetnog polja). Na primer, uzorci sa Zemlje bi se postavili u ovakav modus levitacije, gde bi se ispod njih izgradile superprovodne šine, na kojima bi se kretali kontrolni roboti (kao vozovi MagLev).

Iako ovaj ambiciozni projekat nije još spreman za realizaciju, tim se već bacio u istraživanje geologije Meseca. Podzemne prostorije na Mesecu, tzv. lava tubes, ne moraju se samo koristiti za smeštaj uzoraka, već su idealne i za izgradnju stalnih naseobina za ljude.

Kako sam kaže doktorand Alvaro Diaz Flores Kaminero sa Univerziteta Arizona, zadužen u okviru tima za termalnu analizu Meseca:

Ono što mene oduševljava u vezi sa ovakvim projektima, jeste to što me ispunjavaju nadom da smo samo na korak od toga da postanemo međuzvezdana civilizacija, da se bližimo ne tako dalekoj budućnosti gde će ljudska rasa imati baze i na Mesecu i na Marsu.

Autor: redportal.rs

#Lunarna barka

#Mesec

#Nauka

#Svalbard

#Zaštita života

#mars

#nojeva barka

#svemir