Maleni sisari koriste svoju veličinu na različite načine

Maleni sisari koriste svoju veličinu na različite načine. Oni se mogu uzverati na najtanje grane kako bi našli insekte, a njihova sićušnost im pomaže da se lako sakriju od predatora.

1. Patuljasti oposum

Iako izgledom više podseća na činčilu nego na kengura, pigmejski oposum pripada porodici torbara u kojoj su još i tasmanijski đavo, vombat i koala. Sićušni sisar težak od 10 do 45 grama živi u Australiji, Novoj Gvineji i Indoneziji. Tokom zime se mali oposum savije u klupko, pokrije oči i uši i započinje hibernaciju. U ovom periodu, on ne mora da jede, već hranjive materije crpi iz masnoće u svom repu.

2. Američka rovka krtica

Teška samo 10 grama, ova krtica je poznata i pod nazivom Gibsova rovka krtica. Nalazi se u severozapadnim delovima Sjedinjenih Američkih Država i jugozapadnim delovima Britanske Kolumbije. Za razliku od ostalih vrsta krtica koje kopaju tunele, ona se češće može naći u potrazi za hranom iznad zemlje. Takođe, u stanju je i da se popne na žbunje kako bi našla insekte. 

3. Pigmejska džerboa

Ovaj živahni sisar je najmanji glodar na svetu i težak je samo 3 grama. Poreklom je iz Pakistana i Avganistana, mada trenutno postoji 25 vrste ove životinje koje se nalaze širom Centralne Azije i Kine. Jedna od vrsta džerboe, takozvana dugouha eufratska je postala toliko popularna u Avganistanu da se njen lik našao na postanskim markicama 1989. godine.

4. Etruščanska rovka

Suncus etruscus je teška oko 2 grama, što je manje od težine novčića. Iako je veoma mala, ova životinja ima ogroman apetit te svakog dana može da pojede duplo od svoje težine. Zanimljiva je i zbog neverovatno brzog otkucaja srca koji iznosi 1.500 otkucaja po minuti, dok ljudsko srce kuca oko 72 puta u minutu. Etruščansku rovku možemo naći na vlažnim i travnatim površinama na jugu Evrope i severu Afrike, ali i u pojedinim delovima Azije.

5. Bumbar ljiljak

Craseonycteris thonglongyai je vrsta sisara iz reda slepih miševa (Chiroptera) i porodice Craseonycteridae. Težina životinje je svega oko 2 grama. Areal vrste je ograničen na 2 države. Tajland i Burma su jedina poznata prirodna staništa vrste.

Autor: redportal.rs

#Američka rovka krtica

#Patuljasti oposum

#Sisari

#životinje