Pećina u Nemačkoj otkrila svoje tajne 🧐

Istraživači su otkrili ostatke onoga što bi mogao biti najstariji pronađeni nalazi domestifikovanih vukova u pećini u jugozapadnoj Nemačkoj!

Detaljna despkripcija fosila objavljena je u časopisu Scientific Report, u kome se objašnjava da nalaz nije mogao biti klasifikovan ni kao vuk ni kao pas, ali je u sebi (tačnije u svom DNK) sadržao kompletnu genetsku strukturu svih današnjih i starih rasa pasa, kao i većine vukova.

Opšte je prihvaćeno da je domestifikacija vukova započeta pre 16.000 godina na evroazijskom kontinentu. Da li je to proces koji se odigrao na jednom mestu ili u više tačaka simultano, još uvek je predmet naučne debate. Kako god, ljudi koji su živeli u pećini Gnirshuhl u Nemačkoj su upravo u tom periodu počeli sa domestifikacijom vuka i, sudeći prema nalazima, mogu biti prvi uzgajivači pasa.

Ova mala ali važna pećina se nalazi u regiji Hagau Jura, u kojoj je bila praistorijska kultura po imenu Magdalenijen.

Nakon detaljne analize ostataka kostiju, njihove morfologije, gena i izotopskih analiza čini se da su vukovi potomci više različitih linija predaka, uključujući i jednog koji se ne poklapa sa bilo kakvom vrstom vukova u regionu. Ova činjenica može ukazivati da su stanovnici pećine hvatali i uzgajali više različitih vrsta vukova, neke kojima je poreklo čak i izvan Evrope.

Rezultati izotopskih analiza pokazuju da su se psi hranili niskoproteinskom hranom, koja se veoma razlikovala od one koju su imali njihovi rođaci u divljini - što ukazuje da su ih hranili ljudi.

Kako pojašnjava autor Kris Bauman:

Blizina ovih životinja ljudima, činjenica da žive zajedno na jednom mestu u pećini i indikacije da im je dijeta bila vrlo specifična i ograničena pokazuju da su negde između 16.000 i 14.000 godina u prošlosti vukovi već bili domestifikovani i da su bili čuvani kao psi.

Analizom mitohondrijalnih gena tim je identifikovao jasno pseće i vučje gene, koje su potom pratili unazad kroz vreme da bi identifikovali zajedničkog pretka - koji je živeo pre 135.000 godine. Iako ova cifra ne označava kada je možda domestifikacija počela, ipak označava apsolutnu gornju granicu starosti suživota čoveka i vuka.

pročitajte još

Ostrvo hobita 💗

Autor: redportal.rs

#Domestifikacija

#Evropa

#Nemačka

#Pećina

#Pećine

#Psi

#Vici

#kućni ljubimci

#vuk

#vukovi