Setnja po Marsu duga čak 7 metara 🤭

Najnoviji NASA rover krenuo je na put ove nedelje, prešavši 7 metara na prvom test-drajvu.

Rover Perseverance izašao je prošle nedelje iz svog mesta na kom je spušten iz orbite, 2 nedelje nakon sletanja na Crvenu planetu.

Ova mala vožnja trajala je 33 minuta i prošla je toliko dobro da su zakazane nove test-vožnje u petak i u subotu ove nedelje.

Kako nam objašnjava Rič Rijeber, glavni NASA inženjer koji je zadužen za kurs i kretanje rovera:

Ovo je zapravo početak našeg putovanja na Marsu. Ovo će biti nešto poput Odiseje, sve avanture će se događati usput, nadamo se bez Kiklopa, i naravno, sa mnogo priča koje znam da će se prepričavati.

Kontrola kretanja i dalje testira sve sisteme na Perseverance. Za sada sve izgleda top. Roverova robotička ruka duga 2 metra, na primer, juče je prvi put isprobala svoje sintetičke mišiće.

Pre no što se ovaj rover veličine džipa zaputi ka prastaroj rečnoj delti i krene sa potragom za životom na Marsu, mora da otvori svoj tzv. stomak i da iz njega otpusti eksperimentalni helikopter po imenu Ingenuity.

Igrom slučaja, Perseverance je sleteo pravo na ivicu idealnog mesta za poletanje i sletanje helikoptera - savršene ravne ploče. Tako da je plan da se rover odveze do ovog mesta, ispusti dno vozila, svoj stomak i Ingenuity u skladu sa planiranim priprema za prvi test-let. Sve ovo treba završiti do kraja proleća, najkasnije.

Perseverance je 9. rover koji su SAD poslale na Mars. Pored njega, u orbiti planete trenutno se nalazi i kineski rover, čije sletanje je planirano u sledećih nekoliko meseci.

Autor: redportal.rs

#Crvena planeta

#Ingenuity

#Mars rover

#Perseverance

#Prva vožnja

#SAD

#Test let

#kina

#mars

#rover