Reč je moć ✒
Kan kun være malet af en gal Mand!

U prevodu:

Ovo samo lud čovek može naslikati!

Ovo je rečenica koja stoji na slici norveškog majstora Edvarda Manka, tačnije na njegovoj poznatoj slici Vrisak. Najsavremenije analize koje je uradio Norveški nacionalni muzej u Oslu potvrdile su da je poruku ostavio lično on.

Rečenica je uvek bila vidljiva golim okom, ali infracrvene slike zapisa su nam omogućile da jasno izdvojimo tekst od pozadine. Uporednom analizom teksta i Mankovog rukopisa stoprocentno je potvrđeno da je original.

Rečenica na slici je prvi put primećena 1904. godine, 11 godina nakon što je naslikana. U to vreme slika je bila izložena u Kopenhagenu. Kritičari i ljubitelji umetnosti su pretpostavili da je za natpis kriv besni nepoznanik koji je bio iznerviran vrlo upečatljivom slikom. Ekspresionista Mank je od prvog dana izazvao burnu reakciju svojim delom, gde su ga čak i lično optuživali da je poremećen i lud. Poznati direktor galerije i direktor muzeja Henrik Groš je pisao početkom 20. veka da ova slika jasno ukazuje da se Mank više može smatrati ozbiljnim čovekom sa normalnim mozgom. Stav koji je delila većina javnosti.

Mankov dnevnik i njegova pisma pokazuju da je umetniku teško padao ovakav stav kolega i šire javnosti. Najviše jer je u njegovoj porodici postojala istorija tzv. melanholije, kako se nekada nazivala depresija. I deda i otac su patili od nje, dok je njegova sestra Laura bila čak i institucionalizovana. Postojala je sena u Mankovoj familiji.

Vrisak je prvi put izložen oktobra 1895. godine u privatnoj galeriji u Kristijaniji, kako se nekada zvao današnji Oslo (postoje 4 verzije slike, ali je na samo jednoj natpis). Tekst na slici je verovatno dopisan posle jednog događaja u organizaciji studenata, gde su učesnici debatovali o Vrisku i mentalnom stanju njenog autora Edvarda Manka.

Tada je Mank zapisao tekst, i to najverovatnije ironično. To je bio način na koji je on preuzimao kontrolu nad svojim životom i svojim osećanjima. Kao neko za koga misle da je lud, da dokaže sebi da nije. Da je jači od toga. Vrlo je čudna stvar pisati po svojoj slici, ali je takođe i razumljiva. Time je on ovu sliku opet ozvaničio kao svoju, uprkos svemu i zauvek.

Autor: redportal.rs

#Edvard Mank

#Otkriće

#Vrisak

#kopenhagen

#ludilo

#norveška

#original

#oslo

#potpis