Najveći svetleći kičmenjak na svetu 🦈

Od afričkih zečeva do australijskih torbara, pa čak i gekona, prirodni svet izgleda da je bar svakoj 5. vrsti podario sposobnost da svetli u mraku. Otkrivena su još 3, ali jedan od njih je pravi teškaš i najveći je do sada otkriveni kičmenjak koji može da svetli.

Vrsta koja je u pitanju je ajkula latinskog imena Dalatias licha, koja pored još 2 vrste ajkula, može da svetli pod uticajem UV zraka. Bioiluminiscencija, kako se naziva ova sposobnost, uopšte nije retka u okeanima, Sve od ljuskara pa do meduza poseduje sopstveni lajtšou, i izgleda da je to posebno važna sposobnost kod bića koja obitavaju na ogromnim dubinama u okeanima. Svetlost je posebno važna i onim životinjama koje žive u tzv. zoni sumraka, na dubini od 200 do 1.000 metara. Upravo ovde živi i naša ajkula.

Naučni rad objavljen je u časopisu Frontiers in Marine Science. Tri vrste koje su identifikovane da imaju sposobnost bioiluminiscencije su ajkule Dalatias licha, Etmopterus lucifer, Etmopterus granulosus. Sve su otkrivene uz obalu Novog Zelanda.

Dalatias licham, koja može da naraste i do 2 m dužine, ubedljivo je najveći otkriveni kičmenjak koji svetli. Ostale 2 vrste takođe imaju sposobnost bioiluminiscencije, ali su u poređenju sa ovom minijaturne (od 40 do 60 centimetara dužine).

Zbog čega su ajkule razvile sposobnost bioiluminiscencije nije jasno još uvek, ali istraživači pretpostavljaju da je to sigurno povezano sa lovom. Svetlost bi bila krucijalna u potrazi za plenom u tamnim dubinama ili kao forma kamuflaže dok se ajkula prikrada plenu. 😎

Autor: redportal.rs

#Ajkule

#Bioiluminiscencija

#Dubine

#Kičmenjak

#Svetle

#more

#okean