Japansko izrađivanje mačeva tradicija je koja seže vekovima unazad

Japansko izrađivanje mačeva tradicija je koja seže vekovima unazad i koja se prenosi do danas. Svaki mač zahteva posvećenost, veštinu i stvaraće mu više od 18 meseci. Dobijene oštrice mogu vredeti hiljade dolara. Pa šta ih čini tako skupim?

Za postajanje mačevara u Japanu potrebno je petogodišnje školovanje, a danas ima samo oko 180 kovača.

Japanski mačevi uvek su bili više od pukog oružja, bili su umetnička dela, statusni simboli i kroz istoriju su imali ogroman duhovni značaj.

Svaki mač je jedinstveno umetničko delo i napravljeno je za divljenje kao i slici. Kako se čelični limovi iznova preklapaju jedan u drugi, formiraju se obrasci slični godovima, a ti obrasci zajedno sa veštinom majstora mačeva stvaraju potpuno jedinstvenu oštricu.

Znanje šta treba tražiti u svakom maču je važno, karakteristike poput ugla oštrice i načina savijanja metala mogu odati eru u kojoj je napravljen, pa čak i ko ga je napravio. Svaki mali detalj tretira se kao jednako važan.

Gledajući mesece rada oko stvaranja svake oštrice, lako je shvatiti zašto ovi mačevi imaju tako visoku cenu. A kako je sve manje majstora mačeva širom Japana, ova umetnička dela postaće sve vrednija.

Autor: redportal.rs

#Japan

#Katana

#Samuraji

#Tradicija

#mač