Artefakt zbog kojeg bi počeo treći svetski rat ⚔

Vaza Cijen Lung prodata je za 69 miliona dolara. 🤑

Dijamant hope prodat je za 200 miliona dolara.

Mona Liza osigurana na 800 miliona dolara.

Ovo su samo neki od najskupljih predmeta na kugli zemaljskoj. Njihova cena je odveć astronomska za obične ljude poput nas. Ali (uvek ima ali 😅) postoji jedan artefakt koji je davno izgubljen i koji bi u slučaju pronalaska vredeo desetinama puta više nego svi ovi predmeti zajedno! 😱 Taj predmet je originalni i prvi pečat kineske države, takođe poznat i pod imenom zemaljski pečat carskog nasleđa (heirloom seal of the realm) - čija vrednost se procenje na preko bilion dolara.

Pečat je isklesan iz komada žada, koji je i sam po sebi legendarni predmet kineske istorije. Njegovu izradu naredio je niko drugi do prvi car ujedinjene Kine Ćin Ši Huang. Kinezima je žad uvek bio najlepši i najvažniji dragi kamen.

Komad žada od kojeg je napravljen pečat je iskopan i oblikovan u prastaroj kineskoj državi, po imenu Chu ili Cu, oko 8 veka p. n. e., još pre samog ujedinjenja Kine. Tokom političkih previranja ratova i osvajanja, veliki komad žada je do 283 godine p. n. e. došao u posed države Cao (Zhao).

Čukun deda prvog cara Kine Ćina Šija Huanga i gospodar Kraljevstva Ćin kralj Zaošiang je hteo da otkupi žad od Kraljevstva Cao za neverovatnih 15 gradova, ali je predlog odbijen.

Do 221. godine p. n. e. Ćin Ši Huang je osvojio i ujedninio celu Kinu, proglasivši se za prvog cara i žad je tada bio u njegovom vlasništvu.

Da bi proslavio rođenje države Kine i svoj uspon na presto, Ćin Ši Huang je naredio svom premijeru Liju Suu da iskleše komad žada u zemaljski pečat carskog nasleđa, na kome će biti urezane reči:

Nakon što je dobio mandat sa nebesa, neka on (car) vodi dug i uspešan život.

Ovim pečatom je car potpisivao sve svoje dokumente. Ali njegova mnogo važnija funkcija je bila ona simbolična. 😎

Kada je poslednji vladar dinastije Ćin predao pečat Liju Pangu (osnivaču dinastije Han), postao je simbol predaje moći stare ka novoj dinastiji i, najvažnije, simbol legitimne vlasti cara nad zemljom.

Tako je i bilo ceo sledeći milenijum. Sve do početka drugog milenijuma nove ere, kada mu se gubi trag. Prema naučnicima, nestao je negde između XI i XIV veka nove ere.

Međutim, toliko je opstao u svesti Kineza da je kasnija dinastija Ćing, stranci poreklom iz Mandžurije, iz straha da se ne pronađe u XVI veku, naredila da se napravi na hiljade pečata sa istim imenom da bi se pravom zametnuo svaki trag. 😱

Pa čak i ova kasna verzija pravog pečata onome ko je pronađe može doneti i više od 22 miliona dolara prema procenama kolekcionara.

ARTEFAKT ZBOG KOJEG BI POČEO TREĆI SVETSKI RAT

Kada bi se kojim slučajem otkrio i kada bi bio postavljen na aukciju, 2 najveća takmičara bili bi Kina i Tajvan. Kina, iako komunistička zemlja, insistira na kontinuitetu sa Kinom prvog cara. Tajvan je ostrvska zemlja, u koju je vlada carske Kine emigrirala nakon pobede Kineske komunističke partije. Jedna je demokratska zemlja, druga komunistička i autoritarna. Obe su sučeljene i smatraju jedna drugu za takmaca. Jedna je supersila, a druga jedan od najbližih saveznika najmoćnije države na zemlji - SAD. Ako ga Kina zadobije, dobija i poslednji stupanj legitimnosti - kulturni. Ali ako ga Tajvan zadobije, zacementiraće sebi pravo na nezavisnost i legitimnost kao naslednik kineske imperije i carske vlade.

Onaj ko poseduje pečat dobiće ogroman legitimitet u očima celokupne kineske populacije. Naravno, neće jedna strana magično pobediti drugu u slučaju da ima pečat, ali će kulturološki odneti ogromnu pobedu i steći moć u svesti svih Kineza kao verni kulturni naslednik i pravi nosilac 5.000 godina kineske istorije i civilizacije.

Tako da bi ova aukcija, osim što bi bila predmet nacionalnog prestiža, bila i po svemu pitanje nacionalne bezbednosti najvišeg ranga.

Kad se malo bolje razmisli, možda je i bolje da ostane izgubljen ili na sigurnom, zaključan u nečijem privatnom trezoru. 😅

Autor: redportal.rs

#Antikviteti

#China

#Chinese history

#Kinesko Carstvo

#Pečat

#heirloom seal of the realm

#kina

#Ćin dinastija

#Ćin Ši Huang

#Žad