U potrazi za laganom, hranljivom i visokoenergetskom zakuskom za vojnike, američka vojska se obratila Heršiju

Jedan od najslavnijih podviga saveznika tokom Drugog svetskog rata desio se 6. juna 1944, kada je više od 160.000 vojnika upalo je u plaže Normandije tokom invazije na Dan D. Manje je poznato da je malo je jedan slatkiš pomogo opskrbiljvanju saveznika pre, tokom i posle istorijske misije - Heršijeva čokoladica.

Godine 1937. američka vojska se obratila kompaniji Herši u vezi sa stvaranjem specijalno dizajnirane čokolade samo za njene obroke za vanredne situacije. Prema Heršijevom glavnom hemičaru Samu Hinkleu, američka vlada je imala samo četiri zahteva u vezi sa njihovim novim čokoladicama: Morali su da teže 4 unce, da budu bogati energijom, da izdrže visoke temperature i "da imaju ukus malo bolji od kuvanog krompira". Vojska nije želela da slatkiš bude toliko ukusan da bi ga vojnici ne bi jeli osim u vanrednim situacijama.

Foto: Wikipedia.org

Konačni proizvod nazvan je D ration bar, mešavina čokolade, šećera, kakao putera, obranog mleka u prahu i ovsenog brašna. Viskozna smeša se pokazala previše gustom da bi se kretala kroz uobičajenu traku za proizvodnju čokoladica postavljenih u fabrici Heršei, pa je u početku svaka pločica morala biti ručno spakovana u svoj kalup od 4 unce (oko 113 g.).

Što se tiče ukusa, pa - većina onih koji su probali rekli su da bi radije jeli kuvani krompir.

Kombinacija masnog i ovsenog brašna učinila je čokoladnu pločicu gustom, kao da je cigla, a šećer je malo učinio da prikrije pretežno gorak ukus tamne čokolade. Budući da je dizajniran da izdrži visoke temperature, u čokladu je bilo gotovo nemoguće zagristi. Većina onih koji su ga jeli morali su da ih seku nožem pre nego što su uspeli da ga sažvaču.

Uprkos svim naporima američke vojske da spreči vojnike da to učine, neke od D tablica s obrokom završile su u smeću. Kasnije tokom rata, Heršei je predstavio novu verziju, poznatu kao Tropski bar, posebno dizajniranu za ekstremne temperature Pacifičkog ratišta. Do kraja rata kompanija je proizvela više od 3 milijarde bara porcija.

Čoko bar teško da je bila jedina slatki obrok za Dan D. Šećer je bio lak način da se pojačaju trupe, a brzi nalet energije koji je pružao bio je dobrodošao dodatak u vojničkim torbama. Zajedno sa D obrocima, trupe su dobile tri dana vredne pakete K. Oni su zamišljeni više kao zamena za obroke, a ne kao grickalice za ishranu poput D obroka, a dolazili su u kompletu sa kafom, mesnim konzervama, prerađenim sirom i tonama šećera. Tokom različitih perioda tokom rata, vojnici su mogli naći napitak od pomorandže ili limuna u prahu, karamele, žvakaću gumu i - naravno - više čokolade.

Pored čokolade, Heršei je proizvodio i delove za pomorske protivavionske topove. I kompanija nije bila jedini prehrambeni titan u to doba koji se pridružio nacionalnim naporima da podrži američke trupe. Hajnc je stvorio limenke za samozagrevanje koje bi se mogle zapaliti cigaretom, Kelogove K porcije isporučivane su za doručak vojnicima.

Autor: redportal.rs

#Porcije

#Saveznici

#drugi svetski rat

#herčei

#čokolada