Oružje koje je posedovao poznati faraon je bilo napravljeno od "nebeskog materijala".

Ime faraona Tutankamona je poznato i dan danas, što je rezultat srećnih okolnosti budući da je njegova grobnica po pronalasku bila jedna i od najoučuvanijih.

Kada je reč o bodežu iz naslova, on je otkriven tek 1925. godine, ali su se decenijama vodile polemike kako o samom načinu njegove izrade, tako i o materijalu. Na kraju se, tek pre 4 godine, pouzdano moglo utvrditi da je specifična mešavina nikla i kobalta od koje je ovo sečivo napravljeno, na Zemlji mogla naći samo u vidu meteorita.

Istina, mnogi naučnici su na to sumnjali i ranije, budući da je pregršti izvora govorilo o tome da je Tutankamonovo oružje bilo napravljeno od "gvožđa sa neba", ali su, očekivano, mnogi i mislili da se radilo o mitološkim preterivanjima.

Stručnjaci iz muzeja Smitsonijan su nesumnjivo utvrdili da su ljudi koji su radili na izradi sečiva sigurno znali da je materijal sa meteorita koji su obrađivali kvalitetniji od bilo kojeg drugog koji je bio dostupan u to vreme, tako da je ovaj bodež ostao u dobrom stanju do današnjih dana. Istina, to se nije desilo samo zbog kvaliteta materijala već i zbog uslova u Tutankamonovoj grobnici koja je ostala potpuno suva, što ga je spaslo od korozije.

Ovo sečivo se danas nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu, a u međuvremenu je utvrđeno da je verovatno izrađeno ne samo od metala sa jednog meteorita, već verovatno sa dva ili čak više. U godinama koje dolaze, verovatno će doći do još zanimljivih saznanja o alatkama vladara starog Egipta.

Foto: Wikipedia.org/Egipatski muzej u Kairu

Autor: redportal.rs / The Vintage News

#bodež

#meteorit

#tutankamon