Nova namenska zgrada Narodne biblioteke na Vračaru svečano je otvorena 6. aprila 1973, baš na dan kad je prethodna zgrada bombardovana.

Narodna biblioteka Srbije osnovana je 28. februara davne 1932. u knjižari Gligorija Vozarovića.

Za dan osnivanja uzima se 28. februar 1832. godine kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke. U novembru iste godine Knez Miloš je naredio da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci. Tako je ustanovljena institucija obaveznog primerka. 

Biblioteka je preseljena u Kapetan-Mišino zdanje i tu je bila do Prvog svetskog rata. Deo vrednijih, posebno starih rukopisnih knjiga, je evakuisan iz biblioteke i spakovan u voz. Preostale knjige i arhiva postale su ratni plen Nemačke i Bugarske.

U Prvom svetskom ratu biblioteka je ostala bez svojih prostorija, pa je 1920. godine za njene potrebe otkupljena fabrika i Kartonaža Milana Vape, na  Kosančićevom vencu.

Zgrada biblioteke na Kosančićevom vencu pogođena je 6. aprila 1941. godine prilikom nemačkog bombardovanja Beograda i veliki deo knjižnog fonda je tada uništen. Po istoričarima, sam Hitler je tražio da prvo bombarduje biblioteka.

Foto: Zbirke fotografija Muzeja grada Beograda

Uništen je knjižni fond od oko 500.000 svezaka, kao i zbirka od 1424 ćirilična rukopisa i povelje od 12–17 veka, kartografska i grafička zbirka od 1500 brojeva, zbirke od 4.000 naslova časopisa i 1800 naslova novina, zatim značajna i nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije.

U aprilu 1946. biblioteka dobija zgradu nekadašnjeg hotela Srpska kruna na kraju Knez Mihailove ulice, gde sesada nalazi Biblioteka grada Beograda. 

Posle Drugog svetskog rata fond Narodne biblioteke je značajno dopunjen poklonima i legatima, među darodavnicma su bili Milan Rakić, Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović i mnogi drugi.

Nova namenska zgrada Narodne biblioteke na Vračaru svečano je otvorena 6. aprila 1973, baš na dan kad je prethodna zgrada bombardvana, što je simbolizivalo pobedu. Enterijer zgrade obnavljan je više od 3 godine i svečano pušten u rad 24. maja 2011.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#beograd

#biblioteka

#knjige