Verujemo da ga stariji sugrađani nisu zaboravili 🤗

Na današnji pre 20 godina nas je napustio čuveni ekonomista i guverner Narodne banke Savezne Republike Jugoslavije, Dragoslav Avramović, čuveni deda Avram.

Dragoslav Avramović rođen je 1919. u Skoplju. Na Pravnom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1941, a doktorat ekonomskih nauka stekao je 1956. Bio je savetnik NBJ od 1951. do 1953, rukovodilac stručnog tima za mobilizaciju inostranih sredstava od 1946. do 1951. Od 1953. do 1977. godine radio je kao ekonomista u Svetskoj banci. Bio je savetnik generalnog sekretara Konferencije UN za trgovinu i razvoj UNCTAD za pitanja ekonomske saradnje zemalja u razvoju.

Kada je SRJ 1993.  ušla u hiperinflaciju. Do koje razmere je traja haos govori činjenica da je 1994. dnevna inflacija je bila skoro 62%. Prema dogovoru Slobodana Miloševića i Srbije Nikole Šainovića, ekonomisti predvođeni Dragoslavom Avramovićem napravili su plan zaustavljanja inflacije. Plan se primenjivao od 24. januara 1994. i zaustavio je hiperinflaciju, a dinar je menjan u odnosu 1:1 za nemačku marku. To je postigao tako što je uveo novi dinar.

Tokom prva dva dana primerne Programa varednost novog dinara na tržištu bila je niža od vrednosti nemačke marke, trećeg dana došlo je do preokreta i njegova vrednost je premašila vrednost marke.

Novčanice novog dinara:

NIkola Tesla

Foto: Wikipedia.org/ras srbija

Josif Pančić

Foto: Wikipedia.org/ras srbija

Autor: redprtal.rs

#Ekonomija

#Politika

#deda avram

#inflacija