Antologijska fotografija je nastala 22. oktobra 1895.

Sigurno ste do sad već negde videli čuvenu staru fotografiju lokomotive koja je izletela na ulicu, probivši zid zgrade stanice. Zapravo, radi se o nesreći koja se desila pre tačno 125 godina na stanici Montparnas u Parizu.

Foto: Wikipedia.org/nepoznato

Do nesreće je došlo tako što je mašinovođa želeo da nadoknadi izgubljeno vreme od par minuta, pa je ubrzao ulazak voza u stanicu, nadajući se da će vazdušne kočnice zaustaviti kompoziciju.

Nažalost, kočnice nisu funkcionisale, tako da je voz sa 131 putnikom probio zaštitnu ogradu, zid zgrade stanice i izleteo na ulicu. Kao posledica nesreće 6 osoba je povređeno, dok je jedna žena poginula na ulici kada su je delovi zida i fasade obrušili na nju.

Mašinovođa je kažnjen sa 2 meseca zatvora i novčanom kaznom od 50 franaka, dok je jedan od stražara samo novčano kažnjen jer nije iskoristio ručnu kočnicu, budući da je bio zauzet radom na izveštajima.

Olupina lokomotive je stajala na ulici nekoliko dana, tako da su je mnogi studiji uslikali, od kojih je najpoznatija ona koja stoji i kao prilog ovog teksta, koju je napravio Studio Levija i sinova (Studio Lévy and Sons). Već duže vreme fotografija predstavlja javno vlasništvo, tako da se pojavila na mnogim naslovnim stranama raznih knjiga i albuma.

Sama nesreća i aluzije na nju su takođe postale deo kulturnog nasleđa, tako da se spominju u raznim knjigama i filmovima, između ostalog i u filmu Hugo Martina Skorcezea (2011), koji je snimljen po istoimenoj knjizi.

Autor: Marko Radovanović

#Francuska

#montparnas

#pariz

#železnička nesreća