Koreni vode do davnina, ali savremeni oblik dobio je u Sjedinjenim Državama

Hamburger je jedna od najpopularnijih svetskih namirnica, s tim što se godišnje samo u Sjedinjenim Državama servira gotovo 50 milijardi. Iako skromna goveđa pljeskavica na lepinji tehnički nije stara više od 100 godina, deo je daleko veće priče, koja povezuje američke biznismene, vojnike iz Drugog svetskog rata, nemačke političke izbeglice, srednjovekovne trgovce i neolitske farmere.

Osnova za sendvič sa mlevenom govedinom postavljen je pripitomljavanjem stoke (u Mesopotamiji pre oko 10 000 godina) i rastom Hamburga u Nemačkoj, kao nezavisnog trgovačkog grada u 12. veku, gde su goveđe delikatesi bili popularni. Ako krenemo napred do 1848. godine, kada su političke revolucije potresle 39 država Nemačke Konfederacije, podstaknuvši porast nemačke imigracije u Sjedinjene Države. Sa nemačkim narodom došla je i nemačka hrana: pivski vrtovi su cvetali u američkim gradovima, dok su mesari nudili mnoštvo tradicionalnih mesnih jela.

Budući da je Hamburg bio poznat kao izvoznik visokokvalitetne govedine, restorani su počeli da nude seckani odrezak u hamburškom stilu. Sredinom 19. veka, jela od sirove govedine koja je bila usitnjena, usitnjena, mlevena ili ostrugana bili su uobičajeni recept za probavne probleme. Nakon što je njujorški lekar James H. Salisburi 1867. godine nagovestio da bi kuvane goveđe pljeskavice mogle biti jednako zdrave, i kuvari i lekari brzo su prihvatili Salisburi odrezak.

Otprilike u isto vreme, prve popularne mašine za mlevenje mesa za kućnu upotrebu postale su široko dostupne (Salisburi je odobrio onu koja se zove Američki helikopter) pripremajući teren za eksploziju lako dostupne mlevene govedine. Izgleda da je hamburger skočio sa tanjira na lepinju u poslednjim decenijama 19. veka, mada je mesto ove transformacije veoma osporavano. Vagoni za ručak, sajamski štandovi i restorani pored puta u Viskonsinu, Konektikatu, Ohaju, Njujorku i Teksasu istaknuti su kao moguća mesta rođenja hamburgera. Bez obzira na genezu, burger imao je prvu široku publiku na svetskom sajmu u St Luisu, gde su se milioni Amerikanaca upoznali sa novom hranom, od korneta sladoleda od vafla i bombona, pamuka do putera od kikirikija i ledenog čaja.

Samo 2 godine kasnije, međutim, katastrofa se dogodila u obliku novinarskog romana Aptona Sinklera Džungla, koji je detaljno opisao lošu stranu američke industrije mesnih proizvoda. Industrijsku mlevenu govedinu bilo je lako falsifikovati raznim umetcima, konzervansima i ostacima mesa, a hamburger je postao glavni osumnjičeni.

Hamburger bi možda ostao na marginama američke kuhinje da nije bilo vizije Edgara "Billija" Ingrama i Valtera Andersona, koji su otvorili svoj prvi restoran Beli dvorac u Kanzasu 1921. Obloženi iznutra i izvana blistavim porcelanom i nerđajućim čelikom , Vajt Kasl se suprotstavio slaboj reputaciji mesa hamburgera postavši bastionima čistoće, zdravlja i higijene (Ingram je čak naručio studiju medicinske škole da pokaže zdravstvene prednosti hamburgera). Njegov sistem, koji je podrazumevao lokalno mlevenje mesa, dobro je funkcionisao i bio je inspiracija za druge nacionalne lance hamburgera osnovane u godinama uspona nakon Drugog svetskog rata: Mekdonalds i In-N-Out Burger (oba osnovana 1948), Burger King (1954) i Vendi's (1969).

Predvođeni Mekdonladsom (i uz pomoć uvođenja američke kulture hamburgera u inostranstvu od strane miliona pripadnika američkih oružanih snaga tokom Drugog svetskog rata), hamburger i franšize brze hrane u američkom stilu ubrzo su se proširili globalno.

pročitajte još

Zašto ljudi jedu meso?

Autor: redportal.rs

#Meso

#brza hrana

#hamburger

#meleveno meso