Slavni klub koji je bilo nemoguće zaobići ako ste studirali ili i dalje studirate u Beogradu - proslavlja jubilej

Neki od vas možda ne znaju, ali klub koji ste oduvek smatrali za moderan, čuveni KST, odnosno Klub studenata tehnike, osnovan je na današnji dan davne 1954. godine. Ipak, malo je poznato da je ovaj klub faktički nastao dve godine ranije, kao mesto u kojem su studenti Arhitektonskog, Građevinskog i Elektrotehničkog fakulteta želeli da provode vreme.

Međutim, zvaničan naziv Klub studenata tehnike i postojanje kluba kao zasebnog pravnog lica je priznato od strane rektorata Visoke tehničke škole 26. februara 1954. tada je sigurno malo ko računao na to da će time stvoriti živu legendu i zapravo, po svemu sudeći, najstariji klub na Balkanu koji i dalje radi.

Iako je u početku bio samo klub u kom se igrao šah i raspravljalo o ideološkim pitanjima, 1962. godine se počinje sa organizacijom igranki, da bi konačno 1969. napravio najveći kulturni bum na beogradskoj kulturnoj sceni - otvaranjem diskoteke.

Klub je od tad postao kultno mesto koje su posećivale mnoge generacije, uključujući i sadašnje, organizovano je na tone raznih manifestacija i koncerata, a spomenućemo samo da su u ovom klubu svoje prve koncerte održali Partibrejkersi i Bjesovi, ali su mnoge grupe i izvođači gradili svoje ime tu, između ostalih Riblja Čorba, Haustor i Poslednja igra leptira.

Zadnjih godina (pre baksuzne 2020. godine) mreže su preplavljivale fotografije sa maskenbala koji je već postao tradicionalan, a ovaj klub je našao svoje mesto u mnogim pričama i filmovima (ne zaboravite Filipovićevog Šejtanovog ratnika).

IZVOR: YT / Nemanja Markovic

Kada je u pitanju sam KST Maskenbal, radi se o najdugovečnijem maskenbalu kod nas, a kao što smo svi mogli da vidimo, pred svaki doček studenti i ostali (sudeći po fotografijama i snimcima kojima nas zapljuskuju) razmišljaju o tome ko postati i u šta se pretvoriti.

Ovoj beogradskoj legendi želimo srećan rođendan i da živi do kraja vremena, jer smo zahvaljujući njemu doživeli mnoge nezaboravne trenutke. Neki kad su bili mladi, neki pre pandemije, a mnogi će ih tek dobiti kada se sve vrati na staro.

IZVOR: YT / @klubstudenatatehnike

Autor: redportal.rs

#KST

#ROĐENDAN

#beograd

#klub studenata tehnike